Pilihan Nama-Nama Bayi Yang Menarik dan Baik Maknanya

Masa peknenkan Qis dulu..
aku suka tengok senarai2 nama bayi dengan maksudnya sekali.
Memang sekarang ni ade macam2 nama yg unik tp mestila dengan maksud yg baik2kan.

Waktu tu sebab dah scan and tau baby girl..
so aku ngan abg cari name2 girl jela..
kitorang mmg tak prepare name lelakipun..
dan seperti yg dijangka..
yg keluar betul2 girl..

Aku suke name yg ade huruf ‘Q’…
Name yg aku plg suke plak Qistina..
mula dulu abg tak suke..
sebab katanya macam bunyi Kristian.
tp bile dia tengok dalam macam2 aznil dalam tom2 bak da ramai guna name Qistina..
dan diapun da tengok ape maksud name tu, barula dia ok..
tp tu name belakang..
Name depan Nur ……. ???
lame juga kami mencarik.. semuanya tak kena
akhirnya sehari sebelum aku masuk hospital baru la name Anisha dipilih.
Tp lepas Qis lahir..
aku tukar ejaannya jadi Nur Anesya Qistina.

For this time plak..
Same jugak..
aku nak name yg ade ‘Q’
tp olekerana aku tak tau lg boi ke girl..
jd aku nak prepare dua2 sekali..

Ni antara senarai yg aku ada..
ape kata korangpun tolong aku pilihkan name yg besh…

Senarai bawah ni aku amik kat website ni

Nama2 lelaki

Qa’id Pemimpin
Qabus Orang yg gagah, tampan dan baik kulitnya
Qadir able, powerful
Qaid qaayed-leader
Qaiser Raja
Qani’ Puas
Qarin Yang dekat, teman
Qashid Yang menuju pd kemudahan
Qasim Divider, distributor
Qaulalhaq Perkataan yang benar
Qays Firm
Qiyaman Pokok kehidupan
Qobus Lelaki berwajah tampan
Qoid Pemimpin
Qosiim Yang molek, bagian
Qosim Ganteng, yang membagi
Qudamah Courage
Quds holiness, sanctity
Quraisy Suku bangsa arab asal Rasulullah SAW
Qushayyi Jauh pemikirannya, nama nenek moyang Nabi Quthb,
Qutaybah Irritable, impatient
Qutub Pemimpin, kutub

Nama2 Perempuan

Qa’niah Merasa puas dan rela
Qaireen Kebaikan
Qairina Kebaikan
Qaisara Permaisuri
Qaisarah Permaisuri
Qamar Bulan
Qamariyah Berdasarkan bulan
Qanitah Taat, berbakti, sholat lama berdiri
Qariah Pembaca
Qaribah Dekat
Qarirah Pandangan yg sejuk
Qasamah Keindahan dan kecantikan
Qasrina Istana
Qatrunnada Tetesan embun
Qiblah Tempat sholat
Qiladah Kalung, perhiasan
Qimah Harga sesuatu, kadarnya
Qismah Bagian, nasib
Qistina Keadilan
Qisya Hidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.
Qithmir Kulit ari
Qoidah Pemimpin
Qomar Bulan
Qomariah Berdasar bulan
Qoni’ah Merasa puas dan rela
Qonitah Taat, Berbakti, Shalat lama berdiri
Qoriah Pembaca
Qoribah Dekat
Qorirah Pandangan yang sejuk
Qosamah Keindahan dan kecantikan
Qubilah Concord
Qurratu’ain Sedap dipandang mata

Kat bawah ni plak dari website ni

Nama baby boy


Qabil
قابیل
  Son of Adam.    
 
Qabool
قبول
  Accepted, accreditec, appreciated.    
 
Qadeer
قدیر
  Able, powerful, mighty, one of the names of Allah.    
 
Qadim
قدیم
  Ancient.    
 
Qadir
قادر
  Able, capable, powerful, might. One of the names of Allah.    
 
Qahir
قاھر
  Conqueror, subduer.    
 
Qaid
قاﺋد
  Leader, commander.    
 
Qaim
قاﺋم
  Upright, independent, one who performs.    
 
Qais
قیس
  Measure, measurement, firm, example.    
 
Qaiser
قیصر
  Caesar.    
 
Qalandar
قلندر
  One who lives in solitude.    
 
Qamar
قمر
  The moon. Al-Qamar: title of 54th sura of Quran.    
 
Qamaruddin
قمرالدین
  Moon of the religion (Islam).    
 
Qani
قانع
  Content, Satisfied.    
 
Qanit
قانت
  Obedient, submissive, humble, God-fearing.    
 
Qareeb
قریب
  Near.    
 
Qaseem
قسیم
  Distributor    
 
Qasid
قاصد
  Messenger, courier.    
 
Qasidul Haq
قاصدالحق
  Courier of the Truth i.e. Allah.    



 
Qasim
قاسم
  Distributor, divider.

Name baby girl

Qabalah
قباله
  Responsibility; Name of narrator of Hadith, daughter of Yazeed.    
 
Qabila
قابله
  Able, wise.    
 
Qabool
قبول
  Accepted. An early woman, daughter of Abdullah, freed slave of al-Mustanjid Billah.    
 
Qadira
قادره
  Powerful, able.    
 
Qahira
قاھره
  Overpowering, victorious.    
 
Qaifa
قاﺋفه
  Estimater.    
 
Qailah
قاﺋله
  One who speaks.    
 
Qaima
قاﺋمه
  Bestower.    
 
Qamar
قمر
  Moon.    
 
Qamar Jahan
قمر جهاں
  The moon of the world    
 
Qamarun Nisa
قمرالنساء
  Moon of the women.    
 
Qamayr
قمیر
  Daughter of Amr al-Khufiyah, wife of Masrooq, she was a narrator of Hadith.    
 
Qameer
قمیر
  Wife of Masrooq bin al-Ajda daughter of Amr al-Kufiyah, she was a narrator of Hadith.    
 
Qamra
قمراء
  Moonlight, moonlit, bright; fem. of Aqmar.    
 
Qanaat
قناعت
  Patience.    
 
Qaniah
قانعه
  Contented.    
 
Qantara
قنطره
  Small bridge.    
 
Qaraah
قرعه
  Cloudlet; A kind lady of the Hijaz had this name.    
 
Qareebah
قریبه
  Near.    
 
Qaribah
قاربه
  Name of a woman scholar, Umm al-Buhlul, of Banu Asad.

Selain tu kat sini pun bole cari :-
http://namabayi1000.blogspot.com
http://www.darulnuman.com

dan banyak lagikla klu korang rajin search.

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: Memori :., .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

12 Responses to Pilihan Nama-Nama Bayi Yang Menarik dan Baik Maknanya

  1. tun~teja says:

    Qaliff. Tapi tak sure apa maknanya.

  2. Ummi Hanie says:

    Hanie suke Qaid utk boy n Qaisara or Qabila utk gurl .i like nama anesya tu..coz sounds like my namee…haha :p

  3. Diamilikku says:

    suka Qaid n Qaisara…memang duk spare nama ni lama dah untuk my next baby…hehhehehehe…..maksud pun baik….

  4. nama anak kawan nurul Qaseh Qaisara….amek ko tebal tol qalqalah qubra nya…..hehhehe……

  5. kalau saye, suke Qaid utk boy. utk girl plak suke Qaireen n Qaisara..hihi

  6. suke "Qasrina" dgn "Qosiim" jarang jumpa nama lelaki bermula dgn huruf "Q"…..

  7. Yan says:

    Thanx kawan2..ramai jugak yg suke ngan name Qaid & Qaisara yer..Qaisara menarik juger

  8. Lelord says:

    alahai xde dlm senarai…Qaleesya

  9. reitak says:

    menarik 'Q'…sy pun tgh carik nama…mmg confused dah….tapi dah jumpe :)

  10. rynas says:

    aahh suka juga Qa'id maksud pun best..pompuan Qaisara tp dh biasa sgt. Qasreena ker??? tapi apa mksudnya ekkk

  11. Yan says:

    Lelord – Qaleesya?? cam name budak dalam tv tu yer.. yg kat astro tuh..Reitak – owh da jumpe.. ape tu?? hehehrynas – Qasreena/Qasrina same kan.. rasenye ade maksud.. Istana kot.. sebab yan penah ade dalam list yan sebelum ni.. tp sebab pk makna 'istana' tak kena ngan anak sulong.. so tak mik.. tp bunyi Qasrina sdap didengarkan?

  12. Lelord says:

    hahahha aah cam citer kat astro lak…mcm sedap jek bunyi tp tatau la pe maksud

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s