gulai patin

Aku ngan abg cukup mengidam nak makan gulai tempoyak ikan patin
aku tau yg superb cuma ade kat pahang..

Tahun 2006..
abg ikut aku n company aku punye company trip
kami pegi Taman Negara Pahang
Tengahari tu kami singgah makan dulula..
Olehkerana aku ngan abg jek melayu
yg len2 seme cina..
so kami makan tempat yg berlainan..
aku igt lagik time tu AF4..
aku carik kedai yg ade astro
so that aku leh tgk deri.. hehe sempat lg tuh
Kat situla kami jamu gulai tempoyak ikan patin
melelehhhh wa cakap lu… sedap giler!!
aku bukan festime makan gulai ni..
tp aku rase inila yg tersedap..
abg lak festime..
sejak tu kami tak penah lg makan gulai ikan patin tu kat mane2..
Kedai yg kami pergi tu tak silap kat jerantut
tp orang kata kat Temerloh lg shedap..

Rabu lepas singgah pasar malam..
nampak orang tu jual ikan patin..
sblum ni tak penah jumpe orang jual ikan patin..
abg nak beli dan suh aku masak..
halamak..!!
harus aku carik resepi online nih..

Aku cuba try test..
carik resepi online tp aku tak konfiden
last2 aku tak ikutpn..

Aku mik cili kering yg dah blend,
cili padi 6-7 btg
kunyit idup
(cili padi ngan kunyit pn nak kene blend or tumbuk gak)
serai
air asam jawa
tempoyak (3-4 sudu besar)
ermm rasenye tu jek kot..
opss jgn lupe ikan patinnyer..
kitorang beli aritu sekor jek
dia jual sekilo RM8.

so tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
inilah hasilnyer..



About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: AF :., .: ronda-ronda :., .: yummy yummy :.. Bookmark the permalink.

11 Responses to gulai patin

  1. Cikpid says:

    wah2..peberet food aku nih..hehehhekalo aku msk aku x ltk serai n asam jawa..aku tumbuk cili api+kunyit jek..lps tu ltk tempoyak n asam keping..hehehhehe..n x yah tumis..lps tumbuk2 bhn tu..trs msk periuk, mskkan air..tenggek atas dpr..hahahha

  2. CuTeMiUt78 says:

    amboi2..kemain lagi mkn gulai patin lagi ya

  3. yOkOyOpOyO says:

    perghhhhhhhhhhhhhhh sedapnyeeee leleh ayor liur nih haaa… aduuu sedapp tuhhhh… pepagi dah lapar.. hehehe

  4. Mamamanja says:

    masak tempoyak ke masak kari tuh?? rupa cam kari jerk. tapi ada plak ubuh tempoyak

  5. ct rahani says:

    x leh amsuk ar ikan patin ngan tekak.. rasa loya semacam jer.. huhuhu..

  6. Yan says:

    cikpid.. klu aku tau ko tau… aku mesti tanye ko…kak rina.. wat lepas ngidam..yokoyopoyo.. lapar ke?? cepat p makan.. mamamanja.. tula kitepn baru pasan cam kari.. tp tak buh karipn.. kunyit lebey kot.. kire jadikla tuh.. pestime la katakan.. hehehct.. haha.. akakpun dulu tak leh terima.. sbb ade yg masak rase hanyir.. dan berlumpur.. tp start rase sekali yg sedap tu.. akak dah ok dah.. kire ct ikan kelipn tak makanla eh..

  7. Fauzieah says:

    yan..nih cam masak kari lak tgk..biasa kalo ikan patin mak akak suker buat masak cam masak tempoyak kuning tuh..buh cili api..pedas2 skek..nampak cam singgang pun yer..tp lagi pekat laa..alaa..biasa org jual pun masak camtu gak..tak penah makan lagi masak selain dari tuh..kalo masak asam pedas ker penah gak laa..ku suker ikan patin nih..bestnyerr..

  8. CuTeMiUt78 says:

    yan, minggu ni free tak.. klu jd kan.. akak nak buat besday mirul kat umah mak akak kat johor jaya.. apapun nnti akak msg lagi ya

  9. kakyong says:

    salam Yan,nampak cam sedap jer.. tp kakyong tak penah lagi makan tempoyak ikan patin..šŸ™‚

  10. babynmama says:

    waa…pandai yan masak gulai tempoyak ikan patin ye..saye ni name je duk pahang tp x makan pun. Kalau hubby nak makan terpakselah suruh mak masakkan. Kat temeroh tu ade satu kedai yang glamer habis dgn masakan ni. Kedai die kat deretan kedai makan menghadap sungai pahang dkt ngan petronas bandar temerloh..Trademark yang ade periuk besar kat kedai die. Nyum2!!!

  11. Yan says:

    kak chome.. yan bukan cili api jek buh.. cili keringpn yan buh skit.. sbb ms tgk resepi ade yg guna cili kering.. ade pulak yg guna cili api.. yanpun kasik antam letak dua2 cili wakakakakakak rina… insya Allah klu takde aral.. sbb dah tau umah.. this week kan.. klu next week ya ngak bisa kerna ade hal keluarga.. hehehekak yong.. klu akak jenis tak kesah.. apepun telan.. cubeler torai..ida.. yan rase yan penah makan kat kedai ngadap sg pahang tu tp x pasan lak ade periuk besar kt situ.. tp dh lame ah taun 2003 kot..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s