aku masih paranoid

aku tak tau kenapa aku tak buleh nak ilangkan rasa ni
from the day fes until sekarang..
lebey kurang 300 ari dah berlalu
tp aku tetap macam ni

kenapa yer?

not to mention ms mengandung 9 bulan
pun paranoid jugak..
at fes macam caya tak caya aku ni mengandung..
bile perot semakin besar.. kadang percaya kadang plak tak..
siap terpk.. ntah2 kt dalam takde pape..
sebab aku selalu dengar cerita..
ade yg mengandung pastu anak dia ilang..

Bile baby tak bergerak dlm perot..
aku risau tak sudah
especially mlm..
padahal sbnrnye baby berehat sesame ngan kite..
kite tido.. diapun tidolakan..
bagusnye ms mengandungkan Qis..
dia mmg aktif siang jek..
mlm tidak.. tu yg bile dia tak move.. aku risau..
selalu aku terjaga tengah malam.. pegang perot..
tolak2.. klu dia gerak baru aku lega.

pastu bile dia dah lahir
makin teruk aku nye paranoid..
aku masih lg terpengaruh ngan cerita2 luar..

ade baby meninggal ms tido..
sebab mak bapaknye terpenyek dia..
ade yg meninggal bila usia anak 3 bulan..
ade yg meninggal sesak nafas ms 5 bulan
ade yg meninggal kena dera ms 7 bulan
dan macam2 lg kes..

so tiap kali Qis tido..

aku mesti nak cek breathing dia.

klu nampak turun naik dada..

baru rase lega

Kadang bile tinggalkan uma

pergi kerja contohnye..

mesti nak pk yg bukan2..

‘mati ke anak aku kt uma?’

selalu tau camni..

kenapa ah..

normal ke camni?

ini ke yg dikatakan naluri seorang ibu?

atau aku yg terlebey paranoid risaukan dia?

hmmm…

p/s : entry ni sbnrnye ade dlm draft.. aritu dah tulis sekali kt opis blackout..

aku igt entry nye dah ilang.. upenye de lg.. aku kt cc skang ni..

bile aku smbung taip.. line dia berubahla.. tak reti aku nak alter lg..

terime jekla.. walaupun berselang2.. huhu..

ok have a nice weekend.. selamat hari pekerja..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

11 Responses to aku masih paranoid

  1. Cikpid says:

    Klakar plak aku bc entry ko ni..aku x plak rase camni..hahahha..sbb anak aku mmg sntiasa bgerak even tgh tido pon..gerak sana gerak sini..aku rase ko terlebih paranoid laa..ke aku yg endah x endah haa??hahaha

  2. Precious says:

    Eh, rilek sket cik adik heh. Learn to let go. Jangan dilayan sangat2 gitu eh. K, k, k? K …

  3. syareena says:

    jgn gitu a…fikir yg positif utk anak…kata ibu utk anak 1 doa tau…

  4. Yan says:

    pid – tula aku mmg rase aku paranoidla.. maybe takut kehilangan kot..precious – learn to let go? ok kite try.. tu pasal kite buat entry ni..cik sya – insya Allah.. tp tula setiap kali bgn tido atau terjaga tgh mlm mesti tgk keadaan dia dulu.. dia plak tido statik jek.. hehe

  5. atty's says:

    kty dulu time pregnant..malam anak kty aktif..tp masa kty pregnant akak..ade 2-3 kwn kty yg sama pregnant ngn kty..bila diaorg bersalin…anak diaorg meninggal.2-3 ari lepas dilahirkan..dan ade jugak meninggal..masa dilahirkan..kty mmg risau betui masa tuh..nasib akak selamat dilahir.kan..alhamdullilah..happy weekend..yan..

  6. Yan says:

    tula kak… sebab yan ade kengkwan yg keguguran.. even ibu yanpun keguguran.. pastu kawan2 yg tak diberikan rezeki.. so benda2 tu seme jd pengaruh utk yan risau dan trus risau..ape2pn yan akan cube ilangkan perasaan paranoid ni

  7. kakyong says:

    Salam Yan,perasan mcm tu normal.., cuma jgn kerap diikutkan sgt perasaan cemas tuh & jgn pk yg bukan2..even kakyong yg dah anak 3 ni pun, always check masa anak2 tidur, kurang2 tgk dada dia berombak mcm biasa.. ok perasaan tu.. kalo cam tgk anal2 tidur tak bergerak langsung.. tu yg mula nak check. semua ibu akan berusaha utk jaga anak2 dgn cara yg terbaik yg mampu, waima anak dlm kandungan @ yang sedang membesor depan mata.. memang harus kita hargai setiap detik dgn anak2, sebab ade org takde peluang spt kita.. kita yg dah ade peluang ni, buat lah yg sebaiknya.. just dont overdo & overthink ade ke perkataan overthink

  8. CuTeMiUt78 says:

    eemm… jgn dilayankan sgt fikiran camtu.. cuba sentiasa berfikiran yg positif.. dan elakkan berfikir yg negatif..

  9. Yan says:

    kak yong… thanx kak.. huhu terharu baca nasihat akak.. overthink?? ehehe so far tak penah dgr lgk..kak rina.. ermmm ok kak.. akan ku igt kata2 mu itu.. thanx

  10. ct rahani says:

    biasa la kak naluri seorg ibu.. tp jgn di pk kan sgt benda2 buruk.. x elok utk kesihatan.. hehehe..

  11. Yan says:

    tak elok tuk kesihatan??? ekekekeke…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s