Plsssss…..

Aku sbnarnye tengah risau skang ni
Risau dgn kesihatan Qis
Masuk arini dah 5 harila dia berak2..

Aku dapat info dari internet
ada yg nasihat suh tukar susu..
aku dah tukar tp still lg berak2..

Ada yg suh stop susu..
aku dah try stop..
tp tak sampai ati coz dia tak makan sangat skang ni
so klu tak minum susu.. laparla dia nanti..
bile stop susu.. mmg tak berak
tp lepas seharian tu aku terpaksa kasi susu balik..
then mulala dia berak2..
tu blum masuk kes ruam lg..
smlm aku dh mintak ubat ruam sekali kat klinik..

Dah pegi dua klinik..
Qis mmg susah makan ubat..
so aku masukkan dlm susu..
tp nampaknye tak berkesan..
dia berak jugak..
Bagi minum teh pun ade..
pun same takde kesan..

Cemane nak buat ni??

Ada doktor cakap sebab dia angin..
dah sapu minyak kat perot..
kat betis.. tapak kaki..
kuar gakla angin dia..
tp tu je ke yg aku leh wat??
ade tak ikhtiar lain tuk aku buang angin Qis tu??

Aku igt dia cirit birit biase..
tp klu dah berlanjut smpai 5 ari ni..
aku risaula jugakkan..

Qis plak sebab tak berapa sehat ni
dah mula merengek2..
tak leh silap skit..
mula lah nangis kuat2..

Anybody plssss….
any suggestion..
atau sape2 ade pengalaman anak berak2..??

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

12 Responses to Plsssss…..

  1. u-jin says:

    dr ade kasi mcm air garam x …campur ngan susu…yang tu elok….pastu kalo berak2 ni dr advice suh cairkan sikit susu..itu yg u-jin tahu ler…selain tukar kpd susu khas utk cirit..

  2. ct rahani says:

    aidil penah sekali kne cirit birit yg teruk.. gi klinik doc kasi air garam ngan susu soya.. doc x kasi bg susu lembu smpai cirit biritnya sembuh.. Alhamdulillah esoknya dah ok.. try la bg susu soya ngan air garam tuh kak..

  3. que_zul says:

    ciannyer qiss…mesti buntut dia dh merah2…meen dulu penah gak..smpi berak darah…masa tu dia tukar susu kot..cuba la try kasi susu lain…ikhtiar selagi boleh…

  4. Baby mama pun sama juga.. Baru pas PULIH cirit birit, berlanjutan 5 hari sampai demam2.. MaMa bawa jumpa pakar.. doc kasi Antibiotik, Ubat Cirit, Air Garam, Susu Soya, Ubat Demam & Ubat Muntah..Alhamdulillah, dah lega 95%..

  5. Yan says:

    u-jin.. ubat air garam tu ade tp 2 keping jek.. dah abispn.. cairkan susu tak terai lg.. doktor takde cakap ape2la selain angin ngan bagi ubat… doktor ni makan gaji buta gaknyer.. ahahact… ct g klinik mane dpt susu soya tu?? satu tin ke?qq… hai.. tak penah datang sini.. welcome yerk.. hehe.. berak darah?? takutnyer..mamaqaypo.. baby baru baik yer.. Alhamdulillah.. Qis ni susahler nak dimakan ubat dia muntahkan balik..

  6. MAMASYAZA says:

    yan..try cairkan susu…kdg2 mujarab..apapun cuba la dulu

  7. Yan says:

    ermm yan tak try lg cairkan susu..

  8. [-suziey-] says:

    siannya qis..cuba la try susu lain..meybe susu tu xsesuai..dia breastfeed ke x?

  9. Ummi Hanie says:

    Salam kak Yan ..experience ni Hanie dah nerase kat semua 3 org anak Hanie , the latest ni yg baby Muni (18 bulan) . Mmg ambik mase utk sesuaikan susu tepung , wlupun dlm mase yg same dia masih breastfeed . Ambik mase dlm 2-3 bulan jugakla utk jinak2 dgn botol , bukan sng nak terus jer jinak …ckp pasal cirit birit .. aah , musim ke ape ni yer ? Aritu Hanie anak-beranak kene cirit birit tp skang dah ok , cume si kakak yg sulung jer sorang masih tercirit2 . Ubat klinik ade lg aritu punyer so Hanie keep on bagi tu je lah. Makan pun Hanie buatkan bubur je . Satu lg bagi multivitamin utk selera makan semula …

  10. yan,cuba bg appeton with lysine….lysine tu buat budak suka makan and berselera….tak jumpa paed ke? jgn biar lama2…..kesian dia

  11. Yan says:

    suziey… qis tak bf..hanie.. owhh hanie anak cirit sebab baru nak minum susu botol yer.. siankan budak2 kene cirit..mama safiyyah.. appeton tuk budak umur bape?? Qis baru 10bulan lebey..

  12. neezareef says:

    yan..try bg susu bebelac FL..utk budak cirit beret..tul tu..doc bg air garam x..utk pulih tenaga x silap lps berak2 tuh..masa anak aku kna dulu aku bwk g paed dia bg live culture bacteria utk bpe hari aku x igt..mnda tu sensitif simpan dlm esbok je..bg sekali sehari utk dia bersihkan perut

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s