Mandi bunga

Dear all
Aku kat umah sebenarnye ni..
ni bukan entry autopublish cam selalu tu yer..
ini benar2 entry ni.. hahaa

aku amik EL..
ske2 ati jek amik EL..
alasan Qis demam..
Memang la Qis demam..
tp aku tak jagapun last nite..
dia stay umah mak..
semalam paling merisaukan aku..
coz demamnya panaz..
smpai mata pun terbalik..
cam nak kene sawan..
Ya Allah risaunye aku mase tu bile ayah call dan cite..
smpai malam tadi aku masih takde mood..
selalu wat entry malam..
tp malam tadi.. takde mood..
aku baca a few blog jek..
then start buat karangan novel
then tido dengan nyenyaknye smpai ke pagi..

Sebenarnye aku ade byk benda nak buat arini..
yeke banyak?
ermm nak p bank..
nak buat asb loan..
korang dah ade asb loan??
sian aku… baru nak buat.. huhu
cam nak soping2 skit..
duit ade bape posen..
nak soping konon..
alaa soping mende makan tuk Qis jek..
tetibe dia tak nak nyusu plak semalam..
tpi makan dia nak plak..
takpe kan???

ade member ajar rebus beras barli ngan gula batu..
untuk sejukkan badan..

ade gak ajar.. mandikan anak ngan air bunga..
make sure bunga putih.. selawat dan pusing air arah lawan jam..
Bunga berwarna putih dikatakan punye frekuensi penyembuhan yg kuat..
Arah lawan jam ni plak berfungsi sebab bile seseorang tu sakit..
anatomi tubuhnye akan berubah..
means berlawan dr yg asal..
jdi bile kite pusing air tu arah lawan jam..
dia akan membetulkan balik..
air tu untuk dimandikan pada si pesakit..
dan ingatan.. waktu memandikan tu jgn ade niat yg tak baik..
niat biar ikhlas dan yg baik2 sahaja…
sesungguhnya air tu sangat berkuasa..
ape saje yg keluar akan melantun pada air..
susah aku nak explain..
yg penting kalau ade air yg mengalir dlm umah..
korang janganla cakap benda2 tak elok..
sebab klu lepas tu air tu kite guna tuk mandi atau basuhan..
takut jadi satu doa yg tak baik tuk kite sekeluarga plak..

semua ni aku baru belajar semalam..
ade dua orang kakak kat opis aku yg cerita..
terbeliak2 mata aku mendengarnye..
seronok dapat ilmu2 yg begini..
masing2 dengar ceramah dr sorang Dr..
Dr Nurhisham kot namenye.. klu tak slhla..
aku ingat nanti aku nak search la pasal dia..
tp aku tak sure.. siapa dia..
pakar motivasi ke.. sorang ustaz ke..
sebab kata akak tu..
Dr tu dijemput tuk beri ceramah ms derang dalam kelas fardhu ain..
yg kakak lg sorang tu plak cerita..
pasal Dr tu penah kuar kat tv3..
MHI ke WHI ke tak taula..
korang kenal Dr ni??
klu sape2 penah dengar name ni..
buleh la share cerita kt aku ekk..

okayla geng..
i’ve to go..
Chow Sin..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: Kisah dia dan mereka :., .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

12 Responses to Mandi bunga

  1. Ada Ayrissa says:

    ummi,selain tu, boleh amik daun bunga raya ramas2 dlm air pastu jiram ke kpala Qis..insyaAllah, leh kurangkan panas bdn…

  2. Zuhaini says:

    haha.. mandi bunga..? erm.. entah la.. tapi kalau nak sejukkan badan (for babies) senang je, bagi pakai baju yang nipis, lengan pendek, seluar pendek (atau x bagi pakai baju langsung) dan lap je la badan Qis dengan kain basah.. from time to time lap..tapi part dahi tu letak satu kain basah.. so that kepala dia x panas..:)

  3. niza says:

    ooo cam tu ye…aku x penah dgr lak…pasni kenalah tanam pokok bunga color putih…

  4. Nieza Ishak says:

    kalo aku anak demam pun, tdo mati hahahahfirst time wehh .. dengar pusing2 bunga putih nie ….

  5. Farah says:

    dah di bawakkan ke qis pegi spital???bahaya tu kalau dah sampai mata pon terbalik…bende lain di usahakan jugak..tp kalau boleh bawak ke klinik dulu..harap2 qis cepat baik..

  6. U-jin says:

    pasai mandi bunga x sure lar..x penah dengar…kalo boleh terus bwk specialist jer…..basahkan kepala…ltk tuala basah kat tiak sentiasa…cepat ler turun pansnye..then bg ubat…itu je xperience yg ade yg buleh share..

  7. ct rahani says:

    bahaya tu kak klu smpai mata nk terbalik.. cam aidil baru2 nihkan demam gak.. cpt2 sy bwk gi klinik.. then doc masukkan ubat ikot montot.. x lama pastu suhu badan dah ok.. bek akak bwk jer qis ke spital.. takut gakkn ape2 jd..

  8. zh-ena says:

    mandikan ngan iar kelapa pun blh pastu bg minum sikit..sejuk jea bby kita nnti

  9. Yan says:

    Ada Ayrissa.. ermm dah penah buat dah sbnarnye.. tp tak jalan la..zuhaini.. yg ni mmg ade masalah skit.. coz Qis sangat tak suke kite lap2 dia camtu.. tak tau nape.. dia akan mengamuk.. klu baik2 baring.. dia brebut nak bangun jam tu gak..niza.. bunga ape yg ko nak tanam tu.. jgn kemboja sudah..nieza.. yerp.. yanpun festime.. tp cam interesting dengar..farah.. ntahla.. sbb yan tak menyaksikan kejadian tu.. katanya kejap jek Qis camtu.. dan sekali tu jekla.. dari awal kena demam.. yan suh bawa ke klinik.. tp tak jugak dibawak.. bli ubat je kat farmasi.. sbb derang kata same jek macam p klinik.. coz doc tak cek betul2.. betul jugakla.. coz ade doc tu kata.. klu baby demam.. then demam dia berbalik2.. tu normal bukan pasal ubat tak jalan..ujin.. thanx for sharing yer.. next time yan cuba.. Qis ni sbnarnye panas dalam.. sbb.. kaki dia dah sejuk.. badan berpeluh2.. tp kepala still panas..ena.. tul tul.. tp tak try lagik.. hehehe

  10. MAMASYAZA says:

    akak kalo bab demam ni mmg phobia..akak bagi mkn ubat + lap seluruh badan..kalo tak jadik gak sumbat ubat ikut montot…insyaallah akan turun suhu badannya tu…risau sekrg ni…dgn cuaca yg panas..anak2 mudah sgt demam+batuk+sesema

  11. CuTeMiUt78 says:

    lor.. smpi gitu ke yan.. ish.. kesian qis.. semoga dia cepat sembuh la ya

  12. kakyong says:

    ohhh, camner daku leh terlepas pandang n3 nih..Yan, tak yah buat asb loan. tak ade makna pun, sama jer hasilnya kalo Yan disiplin kan diri, simpan 200-300 sebulan dalam ASB dr gaji sendiri.kalo ikut kiraan & pengalaman akak, hasilnya adalah lebih kurang sama, bahkan lebih lagi (setelah 10 tahun),, sbb nya kalo amik ASB loan, nak kena tanggung interest bank lagi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s