pe’el budak tak sehat

Qis bile sakit ni..
tak berapa selera makan pulak..
aku tgk kat umah mak..
dia tak makan ape2..
kecuali susu…
kadang tu..
jajan pulak yg disuakan kat anak aku..
arghhhh nak larang kang kecik ati..


Qis tgh makan jajan maruku (yg gambo baby meniarap tu)

Bile balik umah..
aku cubela wat bubur..
tp mmg dia tak nakla..
aku suappun dia larikan muka..

Then tengahari smalam..
aku sengaja makan nasi depan2 dia..
dia yg mula nye tengah berbaring
tetibe bangun dan datang dekat
abg bagi dia pinggan..
akupun buhla skit nasi..
ngan kuah sup..
diapun mkan..
tp tau jekla..
dia makan sendiri bukan masuk betulpun dlm mulut..
sepah jek lebey…
ader takde mungkin sebijik dua je nasi yg masuk..
berangan nak makan sendiri..


tgk muka budak sakit..
nampak bengkak..
sbb asik nangis jek..

Abg tetibe nak pasang buai balik..
aku rase dah berbulan jugakla..
Qis tak tido berbuai kat umah nih..
maybe sejak dia umur 7 bulan kot..

yela mase tu kes dia asik jatuh jek..
dr dalam buai pun penah 2 kali jatuh..
last2 kami mansuhkan buai tu..

tp ni sebab dah sakit nih..
nak tido kat tilam macam tak lena..
jadi pasangla balik buai..
lena la skit..
wlupun tak lame..
kejap2 dia terbatuk2..

sape ade petua nak ubat batuk budak?

selsema tu ade gak aku dengar satu dua petua..
antaranya..
guna air garam..
guna kunyit idup..
ade gak bagi petua letak jintan ngan bawang putih kot..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: AbbiQis :., .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

15 Responses to pe’el budak tak sehat

  1. mamamiera says:

    bg Qis mkn madu asli punye..1sudu kecik bgn pagi n sblm tid0..mira p0n kerap batuk.. dah sminggu mkn ni,nmpknye baik.xde lg terjaga batuk tgh mlm.. try cube dulu.. insyaallah baik batuknye Qis..

  2. Zuhaini says:

    hang ni, yan.. x abih2 petua.. haha :)well, alia kalau kena batuk, dia akan dapat wheezing.. bila dia wheezing, dia akan masuk wad. biasa nya 2 malam juga la berkampung..:(tapi lepas tu baik la..🙂

  3. mamadanish78 says:

    mmg tension ngan rasa serba salah kalau anak kena batok2 nih..lagi2 bila kita tgk time dia tido…pastu batok2..alahaiiii…tak sampai ati rasanya…mamaD diakan QIs cepat sembuh ye…

  4. U-jin says:

    bagi madu boleh gak sblm tidor…kalo pekat sgt + air sikit..kalo ubat klinik selalunye amik ventolin…cepat sikit baik…cubaler mintak ngan doktor..

  5. CuTeMiUt78 says:

    eemm… betul tu yan, rerajin la beri qis madu.. dan lagi satu kan.. masa dia tido tu.. sapukan viks kat seluruh tapak kaki dia, pastu pakai kan stocking waktu tido. Sapukan gak.. kat bahu dia, dada, depan belakang.. insyallah berkurangan la batuk tu.. akak selalu amalkan kat mirul.. smpi la sekarang ni

  6. Cikpid says:

    Adoiyai..siannye Qis demam lak..btol2..ko bg die mnm madu cmpur ngan air suam sket..buai tu sama mcm buai anak aku..hehehhe

  7. niza says:

    siannyer qis…try la yan bg madu…yg selsema-air garam tu caner buat??

  8. ct rahani says:

    a ah kak.. bg madu asli leh kurangkn batuk.. aidil selalu sy bg madu asli.. batuk pun x lama la..arap2 qis segera sembuh..

  9. rynas says:

    aaahh betul try madu. pastu malam sapu vicks kalau kecik lagi letak minyak telon kat dada ngan ubun2 dia. sikit jer…Insyaallah ..

  10. Ada Ayrissa says:

    sapau vicks kat tapak kaki pastu pakaikan stokin dh buat ek?

  11. mama erfan says:

    kak yan sapukan vicks kat tapak kaki, pakai kan stokin..pastu sapu jugak kat belakang n dada…

  12. Yan says:

    dear all..ramai yg suggest madu..ermm akan ku usahakan..td dah wat proposal kat encik hubby tuk standby madu dalam umah..thanx ye korang..pasal vicks tu ade buat.. tp cam tak berkesanpunzuhaini.. wheezing tu ape??

  13. MAMASYAZA says:

    madu mmg ok….tapi si kecik akak kena gaks mkn ubat batuk 'asmin expectorant' insyaallah berkesan…

  14. kakyong says:

    Yan,boh vick tu supaya bb rasa selesa.. takkan boh sekali dah berkesan.. heheh… madu memang mesti selalu ade @ standby.. bukan setakat utk anak tp makpaknyer pun perlu gak.. ;)mujur lah anak2 kakyong ni dah demam bulan lepas… tp riso gak sbb anak2 sedara kat rumah MIL seme dok kena chicken pox…last weekend memang opahnya tak bg g sana… weekend ni pun tak tau lagi…takut gak kalo berjangkit… huhhhuuu, tak daya kalo 3-3 sekali sakit lagi mcm bulan lepas… mau pengsan ibu…

  15. Yan says:

    kaksu.. dah bagi dah Qis madu.. hehehe..kakyong..yan dah beli madu dah petang tadi.. pasni mmg kene ade stok dlm umahla.. tp kitorng beli ni madu kedai.. bukan pure.. lenkali kene carik yg purela kan..tula.. kalau 3-3 sakit.. mmg parah.. yan yg sorang ni pun dah kerisauan.. klu tiga??? triple risau tuh… mujur akak housewife.. dpt jaga derang depan mata.. yan ni p keje.. duk terpk2 ape kabar anak.. nak call selalu tak buleh.. nanti bos kata yan takde keje asik nak men hp jek.. dia tau ape.. kawinpun tak lgk..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s