Layak ke aku?

Entry ni sebenarnye aku nak highlight to Kakyong
Pasai aku rase buat masa ni dia pakar rujuk yg sesuai
Ape kes?
Ermm pasal MIA member tula..
Memang jadi cita-cita aku
tuk buka accounting firm sendiri..
Apa2pun bak kata kakyong jadikla MIA member dulu..
Mula aku pk aku tak boleh apply
sebab aku tak penah stick dengan audit firm dalam 3 taun..
tp katanya bleh
sebab bile dihitung kira
experience aku dah lebey dari tu..
maksud aku experience tahun berkerja lah..
Cam skang aku keje under company ‘sdn bhd’
aku still boleh apply
asal saje person yg aku report tu MIA member.
Kat company aku ada 1 Financial Controller
2 Accountant
Aku mmg report kat derang bertiga secara indirect.
klu direct cume sorang jeklah
tapi aku tak sure..
derang MIA members ke?
Aku beranikan diri tanye kat akunye FC
aku sebutla pasal aku nak aplly MIA member tu
dia cakap dia mmg MIA member..
tp kedua2 akauntan tu tidak..
derang tak nak apply coz tak nak bayar fee..
bule gtu?
Tetibe FC aku tanye balik
wat for aku apply?
mmg la untuk future aku katanya..
tp kalau kat company ni bile dapat sok..
company cume amik copy cert aku
untuk simpanan.. thats it..
takde menguntungkan aku pn..
cara dia cakap tu..
seolah2 dia tak galakkan aku jadi MIA members tau..
Akupun balik tempat aku
dgn blur2..
aku tingat member aku yg baru dapat MIA member..
dia wat tax kat satu audit firm la..
mmg dia sorang jek wat tax kat situ..
after dia dapat MIA tu
company cuma tambah elaun dia RM50 jek..
Dari dua situasi ni
tidak mematahkan semangat aku tuk jadik MIA membersla..
cume aku curious..
mmg takde kepentingan ke jadi MIA members dalam company?
Aku masih hold niat aku tuk jadik MIA members..
sebab aku rase aku masih lg cetek ilmu..
sangat cetek..
experience 3 taun lebey dalam bidang ni
aku rase blum cukup tuk melayakkan aku bergelar ‘akauntan’
Walaupun aku minat akaun..
aku ske buat akaun
tp kadang2 klu tanye bab teori2 akaun nih
aku failed.. cmne nak jadik akauntan?
layak ke aku??
Aku ske bidang secretarial..
bukan seketeri bos yer..
tp cmpany secretary..
sebab dulu penah buat secretary..
cam bleh bangga ah
coz ms study aku tak paham pape
tp bile keje..
baru aku paham kaedahnya
dan aku sangat suke buat seketeri..
wlupun aku berdepan dgn banyak jenis client
yg ada macam2 karenah
satu pengalaman menarik aku ms buat seketeri dulu
bile bos aku ckp
ade satu client baru join ni ‘along’
tpi dia guna nama bisnes ‘pengurup wang’
untuk jalankan bisnes along dia..
orng cinala..
bile on the phone dgn dia..
mmg kasar.. dia bahsekan diri ‘aku’ jek..
aku takut gile kalau tersilap buat ke terlambat ke..
takut… takut..
selalu mention kat budak2 opis..
klu buat salah ni mau kene potong kapla..
aku mula lah imagine dia mesti muka ganaz..
badan besar..
sekali datang..
aik kecik jek orangnye..
pastu cam kalut2 jek..
owhh camni dah leh jdk along ekk..
dia ade bg result spm dia tau
SAP… hahahahah
patutla BM terabur..
akupun tak tau kejadah ape bagi sijil spm sekali waktu tu..
hehehe
Kalau boleh dah apply MIA
nak jd company sekretari
pastu datang company tuk sign dokumen jek..
huhu cam cmpany secretary aku dulu ah..
setiap kali sign tu berduit tu..
so bolehla aku lepak umah jek layan blog..
kan cita2 nak duk umah..
heheheh

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: Memori :.. Bookmark the permalink.

9 Responses to Layak ke aku?

  1. Ummi Hanie says:

    alaamak…bab2 ni sory mory laa kak yan…xdapek Hanie nak advice aper ..just wish u gudluck in making decisions ok..all da best !😉

  2. efamaira says:

    uiitt.. yan kalo efa la efa apply MIA member tu.. tapi efa tak de exp lam akaun2 nih.. skolah2 dulu je.. skrg efa lam bidang com secretary tapi asst je.. ngah cadang2 nak apply LS la ni.. cume skrg ni ngah kumpul kekuatan sbb tgh duk ngafal section n company act sume.. ckp pasal client kan macam2 kerenah client jumpe.. yg kelakar pun ade yg keret pun ade.. tapi efa ngah bengang ngan com secretary sekor ni nyampah betul yg lagi sorang tu ok yg sekor ni je berlagak semacam.. ni yg semangat makin berkobar2 nak apply LS ni.. bkn ape ni sume tuk kegunaan mase depan kite cam yan cakap ar kalo ade lesen com sectary leh wat duit.. kalo dpt MIA bley jadi com secretary.. huhu.. syok..

  3. zh-ena says:

    harap tercapai impian..cha yok cha yok

  4. ct rahani says:

    x pat nk comment lebih2 gak.. cuma gud luck dlm ape jua desicion yg akak buat k..

  5. yan..kalau keje company kecik2 mmg x nmpk sgt advantage amik MIA tu…tp ekceli if amik MIA, CPA, ACCA, MICPA ke..mmg byk advantage…cth eh..if dh cerifired cmtu, leh try apply audit firm yg gah skit cam Earns & Young ke..PWC ke..kt opis AD, ramai amik ACCA..sbb AD keje kat Group Finance company nie..so mmg ramai yg lps blaja, dpt oofer lg cun kt luar..ade kwn AD, mse at sini, exec biasa je..dpt lagi gji dlm RM3+..aboh ACCA, dpt masuk PWC, naik jd manager, gaji ade la dpt rm7k..amik la yan..pedulik ape org kata…

  6. eRiNsZ says:

    hehe erin tak pham ngat sbnarnye.. tp nk komen gak..pe hal pon tpuk dada tyer jiwa..and gud luck dear in what eVer u done

  7. CuTeMiUt78 says:

    eemmm… akak pun tak dpt nak beri komen lebih2 bab ni.. apapun good luck 4 your desicion k

  8. kakyong says:

    takdan nak reply pjg2 nih..nasihat akak, amik jer..company skrg tak peduli & tak bg apa2, takpe.. dah dpt nanti, cari koje tempt lain yg boleh u jd akauntan.adalah salah jika pegang jawatan akauntan tanpa MIA membership.. ini adalah termaktub didalam Akta Akauntan.dah dpt MIA, tak juga leh simply terus jd comp sec.. la ni tak silap kena amik exam.. better check betui2 peruntukan undang2… jgn main redah jer… buat apa2 pun biar ikut law/rules.. baru hati senang & lapang…

  9. niza says:

    yan…ko ambik jek tuk jd MIA members tuh…co nak byr gaji lbh alhamdulillah…klu x..xperla…rezeki lain ader…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s