dilema peknen lg..

Aku dalam dilema..

Semalam kawan baik aku syida bitau dia peknen lg..
dah 3 bulan..
aku cam torkojot coz anak dia yg fes baru setahun 4bln..
dan dia lak c-sec..
tp dia ckp doc kta ok jek..
so aku lega..
dan tumpang hepi dan teruja juga mendengarnye…

balik pada kes aku..
ekceli aku dan abg..
dah beberapa kali bincang hal peknen lg nih..
dia tkde halangan..
tp akula dilema sungguh memikiorkannye..
orang laki senang..
dia mmg pk yg senang2 jek..
lgpun senang nak buat.. hahaha
tp yg memikir smpai ke akar umbi nye aku..

aku nak kene pk..
camne nak handle bile dah 2 anak..
klu hubby seorng yg berkerja sama tak ape..
cam kes member aku..
dia langsung tak memasak..
sejak anak dua.. coz hubby tak nak jaga anak..

aku nak kene pk..
kewangan kami nanti camne..
klu aku naik gaji ke..
takpe..
dpt keje lain yg gajinye lebey lumayan ke..
takpe..

aku nak kene pk gak..
ms peknen nak checkup mane
aku dah tak nak p kerajaan
merajuk gile coz janji pas aku bersalin nak datang tgk kat umah
HARAM.. tak diamik kesahpun..
skang timbang Qis aku wat kat swasta jek..
klu aku p check kt swasta..
bersalin kt kerajaan.. takpe ke??
aku tak mmpu nak bersalin kat swasta
klu konfem normal takpe..
buatnye cam kes beranakkan Qis aritu..
hampir2 kene operate coz overdue dekat 10 hari
then 8 jam dlm labour room tak beranak2..
tp pasal semangat aku yg kuat
dibantu ngan support dari Qis..
Alhamdulillah Qis kuar normal..
cume klu swasta..
dia mesti tak tunggu..
konfem operate..
tul tak?

Aku sbnarnye fobia lg pasal nak beranak ni..
fobia giler..
takutnyeeeeeeeeeee.. masih terbayang fes experience dulu..
tp aku nak anak..

aku nak kene amik tau lebey pasal bf..
sebab tak berkesempatan nak bf Qis secara ekslusif dulu..
alasan yg aku beri bile orang tanye nape tak susu badan?
– hospital dah start bg Qis minum susu botol (coz mase tu aku sorang jek bersalin kat wad tuh.. wad tu penuh ngan orang yg kene operate itu dan ini.. so sebab tak nak gangguan malam2 misi amik anak aku.. derang yg jaga dan bagi susu)
– susu tak berapa nak ada.. (atau mgkin pasal aku tak tau pape..)
so slow2 aku kene belajar seme tuh.. supaya lahir baby sok tak susah2 nak beli susu anak.. atau keputusan bekalan pampers n susu bile tengah2 bulan.. pas dah beranakkan Qis baru aku tau pasal website susuibu.com. sebelum2 tu aku langsung tak mik tau.. aku cume sibok bace.. camne nak jaga kandungan.. camne nak bby bersih.. surah ape yg patut amal time peknen.. dan lain2 lg..

Lagi aku nak pk pasal Qis jugak..
klu ade adik sok
mesti perhatian orang dh pindah kat si adik..
sian tgk Qis..
baru nak membesar..
tengok muka dia yg innocent tu..
ishh tak smpai hati..
tp kalau aku tambah skang..
umur makin lame makin meningkat..
aku klu boleh nak anak 4 sblum umur aku 35..
cewah!
tgk cam ell..
umur baya aku, anak dah nak masuk 4
klu tau aku kawin awal2..
ceh.. sape lak nak kawin ngan aku time tu? heheh

Ish macam2 lagila aku nak pk..
tp yg utama sekali kewangan la..
klu tak mengizinkan..
jd cam skangla..
Qis sebulan or dua bulan sekali nak dapat baju baru mmg susah..
alangkan pampers ngan susu pun kadang2 sesak..
mujur mak byk tolong kitorang..
tu dah kire baik tau..
pasal hari2 makan free..
tupun tak cukup..
gara2 kete abgla..
yg cekik darah.. makan minyak punye cepat..
(pasai tak betulkan plug lgi)
dahle bulanan tinggi..
lum campur ngan maintenance ketenyer..
mmg tension aku ngan kete abg tu tau..

Tapi klau takde aral..
mngkin ujung tahun ni baru aku mulakan usaha..
coz aku nak anak tahun genap..
ahahahah..
ct, ain, chome n kak rina..
jomla kite buat anak same2 tuk tahun depan..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: My dearest Qistina :.. Bookmark the permalink.

26 Responses to dilema peknen lg..

  1. mama erfan says:

    kak yan… orang kata setiap anak ada rezeki masing2 tau, so akak jangan risau sangat pasal mende2 ni… insyaallah murah rezeki akak, dapat keje lebih bagus ke nti sape tau kan… cam org slalu kata, rezeki anak….

  2. neezareef says:

    stp anak ade rezeki masing2…

  3. U-jin says:

    yan..tambah ler.tambahler…cewah sibuk suh org menambah….ank2 ni pembawa rezeki..insyallah…mentara masih mudo belia ni…heheh…tp kena ready dr segi mental n fizikal…yelar lain anak..lain pembawakannya..

  4. Ena Qaisya says:

    btol tu Yan.. rezki anak tu pasti ade… akk pun dulu pk camtu gak tp kalo dah rejki, trima je.. jgn dok pk bukan2.. nnt bile kita dah bersedia nakkan ank, kita tak berpeluang plak so better wat anak awal2.. tang spital plak, gomen lg cpt bertindak dr swasta.. maksud akk, kalo lbh dr 6jam dok labour room, kompom kena belah tp swasta bg pluang lg cuma mahal la kosnye… kalo kat swasta kita dilayan baik tapi bf mmg drang tak utamakan la.. byk bg mom rest.. tp kalo gomen, baru kuar labour room, baru nak rest, alik2 dh dgr baby dok menguek kat sbelah so takyah pk kan sgt k…

  5. mamazana says:

    yan, betul kata neeza tu. setiap anak tu masing2 ada rezekinya. jgn risau ok…

  6. atty's says:

    tapi sonok..kalo muda2 banak..nanti umo 30 ke camtu ..leh rehat..hehehe.

  7. niza says:

    tul yan…setiap anak ader rezeki dia…anak kan rezeki gak…psl cek kat swasta tu…ko mssih leh bersalin kat gomen asalkan ko bukak buku pink tu…yg penting buku pink tu ader…pastu ko nak mthly cek akt swasta pun xper…sbb masa damia aku wat gitu…

  8. Putra Mama says:

    Yan, jomla peknen samer2.. sy pun mule2 byk pikir hal2 kewangan tu.. tp bak kater husb, anak tu pembawa rezeki.. mgkin kiter ssh skang nak besarkan anak2.. insya Allah tua2 nnt senang.. i'm hepi now peknenkan 2nd bby..;)

  9. Cikpid says:

    psl kawan ko pegnent anak kecik ag tu..hopefully yg 2nd tu die bersalin normal laa..kalo c-sect ag sbnrnye akan effect gak kat mother tu..sbb ms aku bersalin itu ari..org sblh aku lps operate msk ICU ko..sbb dh selalu sgt kene bedah..huhuhu..ade infection ape ntah..Setiap anak ade rezekinye yan..mana tau adik Qis lahir korang berdua bertmbh gaji ke ape ke kan..org dulu2 ag susah yan..rileks jek anak smpi 12..hahahha

  10. wan pun alami situasi mcm yan jugak.. tp bila dipikir2.. smpai2 bila pun tak bersedia, tak cukup duit, lps satu masalah, masalah lagi.. kite kena prepare minda n fizikal.. Gud luck yan! gud lucks to myself too! hehehe

  11. lynn says:

    btul tu stiap anak ada rezekinya..cam lynn pas bersalin terus xda keja..lani jadi suri jaga anak..hmm dipkkan mmg sempit lg semput gak tp insyaallah..

  12. Fauzieah says:

    yan..akak pun pk byk sgt..cam yan jugak..tp kalo dah rezeki ader..ku terima jek laa..ikutkan thn nih ku expect dah leh dpt lagi sorg..apekan daya tak menjadi gak..thn depan la plak..skang pun faris jeles sgt kalo mama ngan papa dia dok dekat2..camne nak ader adik..tgh2 tido pun leh bgn dok mencelah antara kami..abih camne la nak buat adik dia..hahaha..

  13. fuadnis says:

    salam kenal..saje terpanggil nk bg komen..dl kitapn mcm tu..punyalah pikir mcm2 masalah bila nk tambah anak nie..tiba2 bila preg kita susah hati betul jadik sampai mcm tak redha..mgkin tuhan nk tunjuk, last2 kita kguguran….sedih tak tau nk kata apa..mcm menyesal bila tolak rezeki tuhan..apa yg kita nk share kat sini..jgn la pikir yg bukan2..rezeki anak tu dah tentu tuhan sediakan..alhamdulillah kita skrg tgh menunggu hari menimang cahayamata kedua..taubat dah..tak mau pikir yg bukan2 mcm tu lagik..

  14. CuTeMiUt78 says:

    yan, takmo pikir2 sgt.. memang betul apa yg diaorg kata tu.. setiap anak ada rezeki masing2..

  15. CuTeMiUt78 says:

    cam akak kan, akak pun tak kisah bebenornya.. klu ada rezeki insyallah la kan.. akak terima seadanya… lagipun mirul pun dah pandai berdikari sekarang ni.. memang ada perancangan nak menambah… cuma rezeki je belum tiba lagi.. insyallah kot la kan.. thn dpn akak mengandung gak.. blh join ko gak kan..šŸ˜€

  16. Ummi Hanie says:

    salam kak yanhmm..jgn wosau sgt yer..tmbh anak tu mknenyer tmbh laa rezeki nnti insyaAllah. Hanie dulu pun risau bende2 ni ,dahla kawin awal , branak 2 thn skali plak tu . tp rezeki rasenye makin mencurah2 kak..alhmddllh..yes..tang kesian kat anak tu nk dpt adik baru mmg ado.xdpt nak elak.apo buleh buekk..layan jer la dia dgn seadilnyer..klu boleh elakkn marah2,elak…dh trmngandung nk wat cmner kann..haha (sayalah tuu..)satu lagi,time masih muda brtenaga ni ler kita nk nambah2 anak..sok2 dah berusia sket mmg xlalu nak branak dan jaga anak . Hanie yg umo 25 ni pun rase nk patah pinggang gak jage anak2,tp mikirkan diorang besor nnti Hanie x tua sgt lagi (hahaha pasannn) so 'trpakse' la branak lg dan lg…hihihi

  17. ct rahani says:

    insyaAllah kak klu ader rezeki.. hehehe..

  18. miezaniera says:

    hmm sama la dgn sy mummyQis..bila tgk org dpt baby lagi,terasa semangat gile nk tambah gak tapi bila teringat time2 anak2 demam or tk sihat terasa macam tk mampu pulak nk handle nanti.tapi bukan sume klinik/hosp. kerajaan tk bagus, kt tmpt sy misi2 dia sgt baik. begitu juga dgn hosp tmpt sy bersalin,walaupun swasta n dah overdue tapi diorang still tunggu. tp nasib baik la normal kan hehe pasni tkde harapan la nk beranak kt swasta..baby fisrt jek heheapapun yg penting percaya dgn rezeki Allah..Insyaallah..;D jom mummyqis..;D

  19. eRiNsZ says:

    emm no comment..erin blom sedia lagi..tapi klo ader tak menolak.Klo bleh tggu eisya 4 taun ker…emmm tapi sumenyr takdir

  20. Dayah says:

    Yan…mcm kata kwn2, setiap anak ada rezkinya..kita sebagai ibu baap, berusaha mana yg boleh.kalau agak2 takleh dpt duit byk, kita try living cheap pulak..ok..

  21. Yan says:

    thanx kawan2…atas feedback membina niyan tau anak tu pembawa rezeki.. tp yan tetap risau (aku ni mmg cepat risau dan kalut)..yan insya Allah la tahun depan.. mandangkan kete abgpun setel awal tahun dpn.. legeeee.. hehehbetul la time muda (err muda lg ke aku?) nila nak beranak pinak.. bak kata jiran (orang cna).. penat sekali arong jek.. klu beranak selang2 tahun.. nanti penat tak abis2.. hehehe

  22. Salam kak,rezeki ank ni Allah dah tetapkan,tapi tak kan berkurangn..insya Allah,ksh syg tu tetp sama klu akk bagi sama rta antra kedua2nya.Cuma tugas kita makin btmbh berat dan besar sbb dlm msa sma nk keja,jadi isteri,ibu.Apapun akk doa byk2 pda Allah yea.

  23. ~ Lady ell ~ says:

    alahai..bnyk na ko pikir.tk de menda nyer…stp ank tu ada rezekinya sendiri.cayalah…nnt bila dh menambah tu baru tau…nmpk mcm susah..tp ok je.

  24. kakyong says:

    Yan,tgk daku yg branak rapat2 nih…hahahah, hepi jer.. yg penting hati ibu ni kena tulus mulus nak bg kasih sayang kat anak2.. the rest will follow suit…anak2 kakyong pun dah 6 bulan lebih tak berganti baju baru.. sejak ibunya xde pendapatan ni.. tp Alhamdulillah, adik2 ipar ade gak belikan 1,2.. walaupun hanya utk fikri (cucu jantang kesayangan), tp tak per.. semua anak2 ade bhgn masing2.. usah susahkan hati sgt..kakyong bersalin ke2 & ke3 di pusat rawatan islam.. slowly awal2 dah siapkan duit.. Insya Allah Yan, sakit bersalin utk anak ke2, akan lebih mudah drp anak pertama.. yakin jer lah.. sbb laluan dah ade.. yg ke3, lagi la cepat… :))

  25. kalu beranak kat gomen tapi wat checkup baby kat private, tak dek org kesahh.. tapi bile beranak kat swasta tp wat check up baby kat gomen, nurse2 kat situ pandang semacam..dah serik 2 kali aku kene gitu. Kalu nk beranak kat swasta at least mesti ade rm5000. InsyaAllah cukup budget, make sure elakkan dr beranak hari sabtu dan ahad. Charge kompem jadi double!

  26. que_zul says:

    seiap anak ada rezeki amsing2..kalo dh beranak 2,3 org rapat best gak..sama2 membesar..nnati umur 30-an..anak dh besar2…leh tulun2 wat keje….qq kalo leh pun nk ada bb lg…tp apakan daya, rezeki selalu tidak menyebelahi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s