cerita lapuk – interview kastam

Still dibawah tajuk entry khas..
Khas tuk menjawap beberapa soalan dalam komen ‘aku nak study’
yg aku post bukan dlm mgu ni la..
(uikk sebut pasal mgu.. arini dah jumaat ekk.. cepat tul)
kesahnye…
aku gerak cam bese kul630 pg dri umah
abg anta smpai bus stand masai..
kul 7 nek bas
smpai larkin trus nek teksi..
tgk jam dah lepas kul 8pun
smpai tempat interview
kul 815 lebey kurangla..
orang mmg dah ramai
ade 3 grup..
dan aku orang yg last bg grup aku
giliran no. 10
yg bagusnye grup aku cepat..
kejap2 je interviewnye
grup lame….
tp yg malangnya that day..
sebab dressing aku dah ok (baju kurung okla kot)
cume bab kasut aku failed.
aku pakai sandal jek..
sandal seret tu.. takkan nak masuk ngan sandal kan?
nak pakai kasut?? aku mane ade kasut..
tunggu sandal ni putus baru aku beli lain..
tupun beli sandal jugak
senang bawa bergerak..
kasut?? kasut kawin adela..
tp blink2… takkan nak pakai kot.. hahah
urusetia suh aku pinjam kasut sesape bile masuk nanti
so mengagaula aku mencarik kasut..
then bile tiba turn aku
aku cam blur..
pastu cakappun rojak..
ingatkan nak in BM seme..
sebab derang soal in BM
tp bile ayat Bi tu aku nak translate ke BM
buatkan ape yg aku cerita tu sangkut..
dia tanye pasal job scope aku skang
dan ape relatednya ngan kastam..
mmg takdepun..
dia tanye pasal bidang kerja jawatan yg aku pilih
terus terang aku bitau.. aku mmg tak tau..
aku tak sempat nak kaji dan study
aku mmg dah apply lame..
dan never expect aku akan dipanggil..
coz dah lebey 4 tahun aku mohon..
nila festime aku kene panggil interview
aku dpt surat 2 mgu sebelum harinya
aku tak sempat nak search pape..
pasal aku sangat sibok..
aku cume baca skit2 pd malam sebelum interview jek..
tupun kul 12 aku dah mula ngantuk..
aku mmg fail bab2 membaca nih..
aku ade wat notes incase aku terlupa..
so dalam perjalanan aku leh refer balik (kononnyala)
so derang anggap aku tak beriya nakkan jawatan tu
tp still interviewer aku tu baik2 orangnya
sorang dari SPA (seorang Dato).. sorang dari jabatan kastam
nak lagik best… orang kastam tu tanye aku
pasal logo kastam
ape yg tertulis
dan binatang ape yg ade kat situ
aku setahun sekalipun payah nak nampak logo kastam
manela aku alert benda2 tu…
beriya aku hafal visi,misi dalam english
mujur juga dia tak tanye..
coz ade candidate yg ditanye tp dalam BM
satu hal plak aku nak translate.. konfem terabur ayat..
aku mcm datang situ bodo2..
buang masa
tp bukan aku sengaja..
atleast aku terus terang yg aku tak tau
daripada buat2 tau… tp sebenarnye tak tau..
(mane lagik elok?)
Ade yg menipu..
coz jawatan ni mmg tuk diploma holder
since.. mintak yg degree holder tak penah dapat
so aku mintakla jawatan under diploma jugak..
ramai yg buat… tp ramai jugak yg menipu pasal sijil derang..
salah sorang urusetia tu penah keje dalam SPA..
penah satu ketika dia dapat repot ramai yg menipu..
SPA still panggil interview..
tp sbnarnye dia tau orang tu menipu
coz dia buleh cek..
Then budak tu cerita..
ekceli SPA ni cara dia menilai
kalau interview session ni ade 4 mgu contohnya
satu hari.. derang akan choose satu orang saje
then banding dgn hari2 yg len..
highest mark.. dia amik sorang
then banding ngan mgu berikutnya
choose lagik sorang..
pastu banding ngan negeri2 lain plak..
barula ade shotlist..
yela sebab dia bukan nak mik ramaipun..
itu dia cite.. tp tak tau la skang still apply cara yg same ke idak..
so utk interview yg aku pergi aritu
aku anggap – aku failed pasai..
1. tak bersedia (ms pergipun aku masih teragak2 nak pegi interview ke nak p keje)
2. tak tau ape2 tentang kastam
aku tipu bos aku tau..
aku ckp aku tak sehat.. sakit pale..
daulat tuanku!
esoknye aku kene tembel..
korang tau tembel?
so muka aku jadik sembab dek kerana mata aku yg besar/bengkak sebelah
padan muka!!!
then dah sakit tak p lak tu amik mc..
kang bos tak caya aku sakit..
abg ajar aku tipu
cakap takde orang anta p klinik
hasben keje.. tak larat nak p sendiri..
so aku tipu la boss aku..
aku takde mc.. pasai takde orang anta p klinik..
husband keje.. tp bab tak larat tu aku tak cite..
boss aku leh ketawa..???
aku sengih jela.. ape yg lawakpun aku tak tau…
tp ni pasal aku jumpe boss yg baik..
bos besar aku tak beranila weeii..
so itula kesah aku

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: AbbiQis :., .: aku punye hal :.. Bookmark the permalink.

16 Responses to cerita lapuk – interview kastam

  1. Cikpid says:

    baik punye ko tipu bos eh??hahahhaalaa..x dpt x dpt blkg kire..yg penting ko dh cube..kan??kan??

  2. sweetfiza says:

    ngeri gak yer klu gi interview ni …apa yg kita tau derang x tanya …yg tak tau tu ler yg ditanya plak …

  3. CuTeMiUt78 says:

    alahai kesian ko dik.. memang pun klu interview kastam ni.. pkai kasut.. mana2 interview under spa pun kena pakai kasut.. tang binatang apa kat logo kastam tu.. kan harimau.. 2 ekor.. (heh..heh.. siap tgk kat jam akak ni ha.. jam logo kastam)

  4. CuTeMiUt78 says:

    takpe la tak de rezeki ko kan.. pasal duk tipu bos tu.. emmm tu je la alasan yg munasabah akak rasa la.. dari ko duk tipu benda lain.. karang ada plak bos tak caya kan.. so takmo sedih2 arr.. rezeki ada dimana2..😀

  5. ct rahani says:

    x pe la kak.. mana tau ader rezeki leh gak dpt.. sy pun penah intebiu kastam.. last 2 year kot.. tp x dpt gak.. huhuhu..

  6. U-jin says:

    ho..like that ke interbiu kastam..hihiks…x perlar..pengalaman tu…..mistakes make beter n beter n beter…interbiu yg penting kena konpiden..kalau x tahu jgn kelentong…ckp..kalau ade peluang saya akan berusaha utk tahu..dan sya berminat utk tahu…cewah pandai jer aku…ni dr pengalaman yg seciputlar…hehe..

  7. efamaira says:

    yan efa penah 3 kali inteview ngan SPA.. tapi efa cukup nyampah ngan soklan deorg ni.. tanye soklan geografi wpun skolah dulu ambik geografi tp mane nak ngafal lagi dah mende2 tu sume.. kekdg pikir deorg ni sengal ar tanye soklan camtu.. tapi member efa ckp memang ar inteview ngan SPA deorg akan tanye isu semasa dan yg berkaitan ngan nye.. tapi tiga2 inteview tu fail.. haha.. tak de rezeki lagi la.. tapi tak putus asa still lagi apply.. hidup ni mesti la sentiasa berusaha.. cewaaahhh.. layan kan je la.. hehe..

  8. atty's says:

    SENARNYA..APA PUN INTERVIEW..UNDER SPA..DAN GOMEN..MESTI KENA PAKAI KASUT..TP CARA YAN..BAGUS..TERUS TERANG JEW..BILA TAK TAU..KTY TTP DOAKAN..YAN..SMOGA BERJAYA..AMIN

  9. Precious says:

    Weeiii … baik betul your boss tu kan!

  10. eRiNsZ says:

    hehe klo ada rezeki insyallah dapatcoz erin rasa kenkadang tu bkan nak nilai sngat jawapan kiter tapi camner kiter tangani soklan tu. cheewahh..pgalaman erin ler tp bdang berbeza… ngeh ngeh ngeh

  11. MAMASYAZA says:

    citer pasal interview ni..adik akak lagi la dasat. dia tak nak keja pakai uniform…dia suka belek2 komputer…tp disbb zaman sekrg susah dpt keja dia ikut gak kehendak ayah akak g interview jawatan pgwai imigresen. bila penginterview tu tanya dia apa warna uniform pgwai kastam ??? dia mmg tau warna putih..tpi dia jwb coklat…sesaja je…bior tak dpt katanya. tp rezeki menyebelahi dia…dia dpt gaks jawatan tu..padan muka

  12. sALAM Kak Yan..saya ni belum ada pengalamn interview lagi,tapi saya fahm perasaan hampa kalau kita cuba nak buat yang terbaik tapi lain jadiknya.Insya Allah,akk doalh byk2..moga2 ada rezeki akk nnt…

  13. sALAM Kak Yan..saya ni belum ada pengalamn interview lagi,tapi saya fahm perasaan hampa kalau kita cuba nak buat yang terbaik tapi lain jadiknya.Insya Allah,akk doalh byk2..moga2 ada rezeki akk nnt…

  14. malin says:

    wah, lmbt r bace entri ni, kalu x bleh minta tips ape patut nk prepare, ku pn ade inteview kastam esok, cuak gk bace u cite pengalaman u, ape pn tawakal jer lh byk2….

  15. kakyong says:

    Yan,xper cuba lagi..tp kan kena biasakan diri pakai kasut.. kalo tak suka yg kasut yg tutup penuh, beli yg half, maknanya yg tutup depan jer… imej ni penting, suppose a/c exe dah harus bina imej professional, masa kerja, no sandal.. so bila imej dah ada, Insya Allah, keyakinan diri memang UP.. so bila2 pergi interview pun, bleh guna common sense jer.. tp kalo gomen ni, elok lah study dulu…all the best ya Yan.. perjalanan masih panjang, usah putus asa..

  16. asmieyra says:

    sis, i.m waiting for u'r result okies..kalo ada good news tu share ler yer…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s