Bagai Mimpi

Aku terjaga pagi tu dengar suara abg bercakap di telefon.

Semenjak dua menjak 3 menjak ni..

abg ngan Qis tido luar..

aku tido dalam bilik sorang2..

Kalau malam Qis tido ngan aku..

nanti tengah malam mesti dia merengek..

bile bawa tido kat luar..

elok jek dia lena..

Abg plak mmg tido kat luar..

pasal dia tido lewat
men gem or layan tv..

Sambung cite telepon tadi..

aku tak sure jam da pukul bape..

tp aku rase masih awal pagila..

dari bunyi suara abg..

aku rase tak sedap hati..

Lepas letak telefon..

Abg masuk bilik..

“yang.. kedai ayah.. orang masuk”

Hahh???

“skang pukul berapa?”

“kul 5pg” jawap abg..

terus segar bugar mata aku..

capai telefon..

call ayah semula..

Teringat petang semalam..

ayah & am sibuk pasang pintu kat belakang kedai..

pintu lame mmg dah reput..

so ayah tukar & letak engsel baru..

“Yah.. derang masuk kut belakang ke?”

“takk… kut depan… pakai kunci”

Biar betik?????!!!

Adik sepupu aku Am kebetulan tido sorang malam tu kat kedai..

Selalunye lepas aku tutup kul 11mlm..

dia akan sambung sampai kul 1 pg..

tp malam tu dia tak sambung..
dan selalunye gak dia tido berdua ngan member dia..
tapi malam tu Am sendiri hantar membernye ke tengaroh..

Aku tak berapa sure Am akan balik tido kat kedai atau tak..
pasal dia kuar pun dah kul 10mlm..

Tp ayah ade pesan pagi nanti Am yg jaga kedai..
so aku setting kad2 topup tuk Am jual pagi nanti
ngan standby sekali RM50 duit kecik tuk buat tukar..
henpon tuk reload macam biase aku tinggalkan bersama2 kad & duit tu jugak..
plus note tuk Am..
Henpon reload tuk maxis ada dua..
pasal siang orang len jaga.. malam orang len jaga..
n maxis besenye banyak..
tu yg pakai dua..
so henpon reload maxis yg mlm..
bersama duit dan lain2..
kami simpan dalam almari berkunci..
Semuanya macam biase..
dan kami tak jangka..
sesuatu bakal terjadi malam tu jugak..

Lepas tau yg kedai dimasuki orang..
aku cam nak cepat2 tengok keadaan kedai..
ape lg yg ilang?
agak2 decoder astro yg kitorang baru pasang seminggu tu kena sauk sekali ke tak..
macamane dengan Am?
derang pukul Am ke?
sebab aku difahamkan ade 5-6 orang yg masuk kedai..
manela tau derang ape2kan am jugak..
memang dah takleh nak tido balik..
Abg kebetulan berjaga time ayah call pasal dia baru buatkan susu tuk Qis..

Pagi tu jam 8 aku, abg, qis ngan toknek..
dah siap2 nak ke kedai..
lepas sarapan..
errr bersiap jela tp tak mandipun heheheh

Sampai kedai..
nampak lampu dalam kedai masih on..
tp pintu depan berkunci..
kami takut nak masuk..
nak tunggu ayah sampai dulu..
kitorang sampai lebey awal pasal kedai lebey dekat ngan uma kitorang..
ayah dari Johor Jaya.. ofkosla jauh nak menyampai ke Scientex

Tunggu punye tunggu…
kami jumpe pendrive kat depan kedai..
si perampok tercicir gaknye..
ayah tepon suh kitorang masuk dan tengok..

Simpack baru Maxis.. licin derang sauk..
tapi Celcom & Digi tak diamik..
Henpon tuk dijual ade 2 biji pun dah takde..
siap Hp yg dummy set wat dsiplay tupn derng angkut..
accessories tak berusik cume tali2 hp yg colorful tu
tak kire panjang ke pendek.. seme dah takde..
ODP yg aku letak atas meja… tuk jual sebotol2 tu..
2 kotak lesap..
tp takpe.. yg ade atas meja tu tinggal bau2 yg da tak sedap..

Fes thing fes..
aku tengok Astro..
still on..
fuhhhh lega… selamat tak diangkutnye..
maneler tau.. dekoder baru.. leh jual ke..

masuk bahagian dapur..
periuk nasi berterabur atas lantai..
ekceli periuk nasi tu letaknye atas almari berkunci..
tp mungkin pasal derang tak sempat nak pecahkan almari tu..
derang angkut dengan almari2 sekali..
tu yg berderai nasi dalam periuk tu..

adelah setengah jam pastu baru ayah sampai..
rupenye Am punye henpon n wallet pun derang dah pow..
kejadian berlaku lebey kurang kul 2.30 pg…
Am baru setengah jam tido..
lepas antar member tu mmg dia direct balik kedai..
sampai dekat kul 2..
tak larat nak tengok tv..
dia trus tido..
pastu dengar bunyi bising2..
dia ingat kedai sebelah..
pasal kedai sebelah tu kedai runcit 24jam..
tp by the time dia ke depan..
orang dah ramai menggeledah kedai..
terpaku Am..
budak2 tu terus mintak Am duit..

Ibu cakap derang da cube contact Dila
Budak pempuan yg jaga kedai waktu pagi..
pasal selain aku, ayah n Am
Dila ada kunci kedai.
tapi tak berjawap..
mula aku saspek Dila or Haris..
Haris tu pekerja lame kitorang..
even dia da tak keje ngan kitorangpun
kadang2 ske2 ati dia nak masuk kedai..
siap tido2 lg kat bilik belakang..
selamber ROCK dia jek..
malam kejadian tu plak..
dia ade masuk kedai..
cari barang2 dia..

Dila plak sebab dia ramai kawan2 lelaki..
pastu budaknye sosial skit..
baru 15 tahun.. tp smoking!
ayah ade cite.. dia anak bongsu..
tp parents da divorce..
sekolahpun dah kene buang..
so aku kire dari situ..
dia mmg problem punye budakla..

Tup2 orang kedai makan…
merangkap bapak sedara si Haris tu datang bercerita..
yg Dila tu penah terlibat kes samun berparang
awal tahun aritu..
boifren Dila masa ade dalam lockup
tp Dila dilepaskan pasal dia nak mik PMR..
so??
adakah Dila saspek utama kami..

Tak dapat contact Dila..
aku cadangkan mintak bantuan Haris tuk cari Dila kat rumah..
Ayah n Harispun p..
tak jauhpun umahnye..
belakang2 kedai jek..
Dila masih tido..
bile ditanye pasal kunci..
katanye dia tak penah bagi kunci kat sape2…
fine!

Polis sampai amik statement Am..
tanye apa yg berlaku
dan amik2 gambar (buat syarat jek aku rase)
Penyamun2 tu masuk berhelmet..
tp ade sorang tak berhelmet, siap bertentang mata dengan Am..
so am kata dia mmg cam benar budak tu..
semua penyamun tu disahkan mmg melayu
usia lingkungan awal 20an..

Ayah nak bagi name Dila as saspek..
tapi polis tak terima..
pasal takde bukti kukuh..
katanye pintu kedai tu mmg senang nak cari kuncinye..
klu beli 10 kat kedai kunci..
salah satu tu mesti bole bukak..
tapi aku pelik nape polis tu cam sambil lewa jek..
mmg tak yah nak amik2 cap jari ke ape ke..
pasal ade 2-3 benda yg kitorang jumpe tercicir kat luar..

So sampai sekarnag benda tu senyap jek..
TUTUP kes..
lebey kurang 3-4 ari jugak kedai tutup..
pasal barang2 takde..
yela satu keje nak report kat Digi, Maxis
pasal kehilangan Hp reload..
Mujur Celcom punye dia tak amik..
padahal Celcom punye reload lgi senang nak topup masuk..

Aku nak paste gambo2..
tp asik lupe jek..
nantila aku tepek gambo2 selingan ek..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: my biz :., .: Pertalian :.. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bagai Mimpi

  1. maya amir says:

    laa ye ke? isk.. susah nak caya org skang ni… harap2 tabah hadapi dugaan ni..

  2. MAMASYAZA says:

    nasib baik si pencuri tu tak apa2kan am, kalo tidak..lagi susah. harap yan sekeluarga tabah hadapi dugaan ni. akak pun penah gak pencuri masuk rumah, siap geledah satu umah, sakit jiwa n trus jadik phobia..takut tinggal sorang kat umah

  3. takut nyer bila dgr cite2 cam ni…..

  4. CuTeMiUt78 says:

    ish.. seram plak akak baca yan..eemmm napa dila tu tak blh jd saspek.. kot la kan. dia beri kunci kedai kat sapa2… budak problem camtu.. kadang tak blh caya gak.. apapun thanks ya yan.. top up akak tu.. dah dpt dah..

  5. Ada Ayrissa says:

    sabar yer?dugaan tu…huhu..takut plak dgr citer…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s