Aku, Surirumah separuh masa

Skang rutin aku dah berubah..

berbeza dari bulan2 y sudah..
klu dulu siang hari aku berkeje..
seawal 630 pg da kuar umah
p uma mak anta qis..
then p keje..
jam 530ptg balik keje..
tp disebabkan abg balik jam 6
so aku kene tunggu dia jemput..
balik keje kami terus tuju umah mak..
ade masa tidak..
qis kene tinggal sane..
sebab malam pas maghrib kami nak bertugas kat kedai plak..
kedai tutup kul 1030 mlm..
tutup akaun.. kire stok kad.. baru balik..
lebey kuwang kul 1130 baru ade kt umah..
rutin tu berulang rasenye lebey kuwang 3 bulan
no rest.. coz sabtu-ahadpn kene jaga kedai..
dalam sehari tuh rasenye rest mmg ngam2 tuk tido..
Then aku mintak jasa baik ayah tuk bg kami rehat ms weken..
ms tu aku cume mintak masuk petng..
tp ayah bgi kami cuti sehari..
Alhamdulillah..
so itula sehari hari emas kami anak beranak..
dapat berjalan/bershopping/tgk wyang dsbnyer..
Dulu masa baru2 ayah bukak kedai tu..
aku dah suggest nak benti keje..
tp ayah tak setuju sebab income kedai tak seberapa..
tp ayah jugak kata nak kitorang amik aleh..
camne nak amik aleh klu kitorang ade komitmen lain..
Skang bile aku dah benti keje..
legala skit rasenye…
pasal aku start jaga kedai kul 8 pg..
sampai kul 1 petang..
then aku boleh balik umah..
pas maghrib aku datang kedai balik.
assistant kitorang takleh cover malam..
tu yg aku n abg kene gak jaga malam..
tp tak kesahla pasal aku buleh rest dari kul 1ptg smpai 8mlm..
aku boleh uruskan umah
aku boleh masak..
aku boleh jaga qis..
sebut pasal qis..
klu dulu selalu qis kene tinggal kt uma mak..
tp skang..
aku leh bwa qis p kedai..
aku ade 24jam bersama qis..
bes sangat tgk anak membesar depan mata..
wlupun dia sedikit nakal & kecoh mulutnye hehehe..
tp dia bijak & rajin menolong aku..
kire skang ni cite2 aku nak jadi surirumahtangga tu dah tercapaila kot..
pasal aku bukan sepenuh masa berkerja..
kayla dah kul 5 ni..
nak wt air teh tuk abg..
jap lg dia balik keje.. nak makan nak minum,,
anak dara aku si Qis dah terbongkang tido hehehe..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: My dearest Qistina :., .: Pertalian :.. Bookmark the permalink.

6 Responses to Aku, Surirumah separuh masa

  1. atty's says:

    BESHKAN ..SAMBIL KEJE DPT JAGA QIS GAK..KTY BILA LAH DPT PELUANG..

  2. rynas says:

    wah beshnyer…dpat dnegan anak 24 jam kan.

  3. chekna says:

    bestnya…teringin gak jadi fulltime hsewife ni..tp blom berpeluang lagi la…

  4. MAMASYAZA says:

    sebenarnya mmg satu kepuasan dpt tengok anak membesar depan mata, tp apakan daya nak jadi surirumah sepenuh masa tu…belom tercapai…takut nanti rasa busan lak lelama dok kat umah..hehehe…tp akan jadi jugak satu hari nanti..insyaallah

  5. ct rahani says:

    ok la tu kak x dpt jd suri rumah sepenuh masa, separuh masa pn kira ok.. yg penting akak gembira selalu.. x lg tensen ngan kje cam dulu kan..

  6. kakyong says:

    tahniah yan..pasni ber4 pulak.. mesti lebih byk cabaran nya… tp tak sama stress masa kerja opis… ;D

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s