Tips rambut ikal mayang – Jangan Sikat!

Semalam aku terbaca kat blog cousin aku
terus teruja dgn salah satu entri dia.. berkenaan rambut ikal..
yg mane dia kata klu nak rambut tu cantek ikal mayang gitu..
jangan sikat!
cousin aku tupn cakap.. dia dah try tips tu selama 8 bulan.. Menjadi!

Antara tips lain yg aku nak kongsi dgn korang ;-

1) Basuh rambut selang sehari – aku tak sure aku basuh rambut berapa hari sekalila.. psl ikut sempat je.. nanti pasni kene count betul2 hehe..

2) jangan basuh waktu pagi, waktu malam sahaja – rasanye benda ni dari zaman sekolah dulula kot.. mmg tak basuh klu mandi pg.. pasal kite nak ke sekolah/kuliah/keje.. rambut basah lambat kering, kan pakai tudung.. kang berbuah lak rambut.

3) Guna sarung bantal satin – owhh yg ni mmg takde…

4) Letak bedak dibantal sebelum tidur (utk kurangkan minyak dan berbau harum) – letak bedak atas bantal??? biar betik!

5) Jangan basuh rambut guna air panas. Kalau buleh guna ais lebey baik sbb semakin sejuk semakin bersih – Wahhh! gitu… tu pasal basuh rambut ms mandi malam.. pasal malam sejuk.. tp klu yg ade water heater kt bilik air tu.. ermm tak bolehla kene kat rambut yerk.


6) Basuh rambut guna perapi dulu diikuti dgn shampu.. – ermm aku tak penah guna perapi rambut..huhu

7) Selalu lindung rambut dari matahari – tu bagusnye pakai tudung. tp dulu aku pk rambut aku tak sehat pasal jarang kene matahari.

8) Tak payah letak produk rambut pun takpe. – Err produk rambut tu contohnye ape?

9) Jangan sikat rambut kerana kuasa statik menjadikan rambut frizzy – serius cakap aku mmg jarang sikat rambut.. rasenye seminggu sekali kot.. pasal sikatpn selalu ilang2..

10) Sikat rambut guna jari semasa mandi – owhh camtu.. nanti kite test yerk

11) Jangan keringkan rambut guna pengering rambut atau tuala secara kasar. Lepas mandi, balut je dengan tuala, then agak-agak dah tak menitik air, buka tuala dan biar ia kering semulajadi. – ermm rumah aku tak ade hair dryer.. dan aku selalu pk guna hair dryer lg merosakkan rambut.. rambut jadi nipis.. ntah mane aku dapat teori nipn aku tak tau.. selalunyer aku biar kering sendiri.

Last but not least,

12) Kalau pakai tudung, jangan pakai ketika rambut masih basah.

Tips2 ni mungkin available tuk mereka yg free hair.. tp yg bertudungpn ape salahnye nak praktikkan tul tak??

kalau korang nak baca lebey lanjut pasal tips2 nih.. dan juga tips2 lain.. sila ke blog Hanis Zalikha
Pasal petua or tips2 ni mmg dari pengalaman dia sendiri.. aku cuma copy paste jek hehehe.. Thanks Hanis for sharing the info.

p/s : byk juga tips ni yg aku dah sedia praktik. padanla rambut aku ala2 ikal gitu hahahahaha

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: info :.. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tips rambut ikal mayang – Jangan Sikat!

  1. Siti says:

    sukanya rambut ikal gitu. lambut siti ikal gak tapi takla secantik gitu..:)

  2. Jemari Seni says:

    Salam! Letak bedak tu penah buat…pastu dah mcm beruban gamaknyer terlebih letak kot hehehhe..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s