Aku Sangat Risau : LELAH

Kelmarin aku ade cerita skit pasal aku anak beranak yg tak berapa sihat lately nih..
Sinopsis hari sabtu
kami bawa balik qis dari umah mak
nak berjalan2..
tp on the way qis muntah
so kami patah balik
malam tu qis tido dan berdengkur agak kuat..
dia tak lena..
aku ngan abgpun tak lena..
badan dia panas .
aku jerlum dgn air..
sampaila jam 3pg..
baru dia tido lena..
tp still berdengkur..
aku lak yg sakit pale & keras mata tak pat tido..
Hari ahad..
pagi qis nampak sdikit sehat..
tp masih lemah sebenarnye
dia still nak makan roti canai bercicah..
lepas makan dan layan video upin ipin..
dia tido..
tengahari dia bangun,..
dan kami bersiap ke klinik..
akupn nak cek sekali
pasal aku dah mula rase kahak tak lepas..
batuk kering..
tp aku tak demam..
Doktor tanye aku ade lelah ke?
sebab dia dengar bile aku bernafas ade lendir kt paru2 kot..
aku cakapla seumur idup aku tak penah kene lelah..
and aku tak penah taupun lelah tu ape dan macamane..
aku cuma tau arwah mak ade lelah dulu..
Qispun lepas doc cek itu ini..
dia kata qispun lelah..
So lepas klinik..
terus p umah mak..
terpaksa lg tinggalkan qis kat sane..
coz petang ahad tu aku ngan abg kene jaga kedai..
takleh la bawa qis.. dia tak sehatkn..
Mlm tu pas tutup kedai..
balik uma cam bese..
aku rase sesak nafas..
sepanjang perjalanan aku cam tak cukup nafas..
Kat umah pn still same.. rase tak boleh nak bernafas cam bese
ntah cemane… dalam duk baring2 tu aku tertido akhirnye..
Jam 1 pagi..
aku dikejutkan dgn panggilan telepon..
abg jawap call..
aku tak pasti dari sape..
tp aku dengar macam cakap pasal qis..
“kenapa dgn qis???” aku dah mula risau..
Lepas letak fon..
abg cakap.. ayah bitau qis mengerang2 time tido..
ayah suh datang..
abg tanye aku balik ‘nak pegi ke?’
aku tau hari dah jauh malam..
tp yg sakit tu ‘ANAK’..
klu tak pegi..
klu jd ape2..
sape yg menyesal nanti??
aku dalam terpisat2 tu..
terus bersiap..
jalanraya sunyi sepi..
lengang..
abg memandu kurasakan laju..
dada aku sendiri berombak deras..
dalam kepala tiada lain yg aku pk.. selain QIS..
mulut tak terhenti baca ayat qursi.. dan 3 Qul..
dari mula start naik kete..
sampaila ke tangga rumah mak..
sempat juga berkata dalam hati
“Qis… tunggu ummi yer..”
“Ya Allah selamatkan anak aku..”
fikiran mula meracau mikirkan tula satu2nye anak aku skang..
mmg aku sedang mengandung..
tp ape yg akan jadi akan datang kite tak tau..
aku takut sgt kehilangan qis..
uma mak kat tingkat 3..
dgn aku yg sedang sarat ni..
selalunye nak naik ke tingkat 3 mmg semput dibuatnya
tp malam tu aku begitu kuat..
laju jek aku naik tangga..
aku gagahkan diri..
Masuk dalam uma..
aku nampak qis terbaring di ruang tamu..
tp senyap..
tak ade pulak erangan seperti yg ayah beritau..
cume bunyi dengusan skit2..
tp tak sekuat macam dengkuran dia waktu tido di rumah kelmarin..
Rupenye kata mak qis tak ape2..
dia tido elok.. cume berbunyi skit..
ayah yg risau..
pasal mlm tu dia tido sebelah..
dia kata tak boleh dibiarkan.. nanti jadi ape2..
tu pasal dia call abg..
mak da cakap tak payah..
dia kata sakit qis tak seteruk anak2 dia waktu kecik dulu
dgn kata lain.. adik beradik abg mmg kebanyakannye ade lelah waktu kecik..
tp ayah tak penah berdepan dgn semua tu..
pasal semenye mak yg jaga..
So malam tu kami tido umah mak..
tupun lepas beberapa jam..
akupn tak sure kul bape aku tido..
jam 5 aku tersedar..
530 abg ajak balik..
smpai uma aku sambung tido lg setengah jam..
then baru bangun, mandi dan bersiap tuk p kedai plak..
Abg amik cuti halfday..
sebab nak jenguk qis..
aku belikan majalah upin dan ipin..
belikan kismis.. incase dia nak makan..
sebab seharian kata mak.. qis tak nak sentuh makanan.
cume susu saje yg dia telan..
badan pn lemah.. asik berbaring aje..
beli gak kelapa muda..
bile nampak buku upin ipin tu barula dengar sore dia..
barula dia nak duduk..
tp still tak mo makan..
kismis dia jamah 2-3 biji jek..
Ms p klinik aritu..
aku request kat doctor klu buleh bg qis ubat berbentuk tablet..
coz klu ubat jenis cecair dia akan muntah balik..
aku pikirkan dia bagi ubat demam kanak2..
panadol tuk kanak2 adekan??
tapi upenye dia bagi ubat orang tua dan dia suruh belah 4..
aduh makkkkkkkkkkkkkkk!!!
lagila qis tak mau pasal pahit..
Aku ckp kat abg..
qis demam berbalik2 especially malam… rasenye dia nak tumbuh gigi..
abgpun belek..
mmg betul gigi taring qis baru nak tumbuh..
mmg sebelum2 ni klu dia demam lame.. means nak tumbuh gigi..
cume kalini demamnye tu disertai dgn batuk..
tu yg nampak teruk tuh..
Shiannn anak ummi…

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Aku Sangat Risau : LELAH

  1. ct rahani says:

    lelah tuh biasanya dr keturunankan kak.. hopefully lelah qis x teruk la.. dan semoga qis n akak segera sembuh.. amin..

  2. salam kak yan.. asma tu mmg dari kerutunan.. erfan pon ada asma, memula doktor gtau tu mmg sedihhh sangat..alhamdulillah setakat ni takde lagi emergency amik gas..just jaga je kebersihan sekeliling dia, jauhkan dari penyebab serangan asma… smoge qis dan umi cepat sembuh ye…p/s – lama sangat tak blogwalking, tau2 je akak da ngandung.. hehe tahniah..

  3. mamamiera says:

    semoge qis cpt sembuh..mmg sedih kalo ank2 sakit..sbb organ2 dia semua kecik2..tp sakit demam,batuk selsema mcm org2 dewase juge.. tu sbbnye tido smpai berbunyi.. n bernafas pon mcm semput..apepon taking care kat qis..😉

  4. Siti says:

    semoga qis cepat sembuh. siti mmg takde experience dgn asma nih…siannya la siti baca ni.

  5. Yan says:

    tq eh korang..owhh mmg keturunanla sakit lelah nih.. dulu cume tau sorang jek adik hubby yg ade asma ni.. sampai skang still ade.. tp lepas qis dah kena ni.. baru tau… ms kecik2 dulu adik badik yg lain pn ade asma.. termasuk hubby..

  6. Ain says:

    kesiannya…cuba try minyak nie…http://sarahscollection.blogspot.com/mana tau sesuai dengan qis…

  7. kakyong says:

    lelah boleh membawa kpd asma..kalo asma menyerang, memang harus ke spital amik oksigen + nebulizer…kahak yg byk terperangkap dlm paru3 leh jd punca.. adik kakyong dulu masa umur 5-6 tahun, batuk berbulan2 tak baik.. mak ingat lelah biasa, sudahnya asma.. tiap kali menyerang dada berombak2.. memang kena bawa g spital utk sedut gas nebulizer.. & ke mana2 kena bawa ubat sedut tu… asma ni x leh mkn anggur/rambutan/laici, tembikai & ade few lagi lah…so, yan, jaga2 ya…

  8. kakyong says:

    bukan apa,.. kakyong dah rasa panik & riso.. sbb adik kakyong sampai masuk ICU..

  9. Queen says:

    fuh…saspen..saspen..seb baik takde pape..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s