keteringinan dan kepingin..

Lapar ni!! Lapar ni!!!
Mane akak restoran ni..
tadi aku order meehun ngan horlicks dah 45 minit tak sampai2pun

Semalam balik kedai..
singgah gerai beli nasi bungkus..
aku terpandang ade ABC..
aku balik kat kereta…

“bang… jangan marah…”
“nape?”
“nak beli abc boleh?”
“ermmm kalau batuk2 jgn salahkan abg eh..”
aku sengih dan patah balik kat gerai tu order abc..
tp abc ni bukan yg special siap eskrim tu..
ni bese2 jek.. sampai uma kejap da cair..
tp tak kesahla wat lepas kempunan..
coz ms balik pontian awal bulan lepas..
sementara tunggu mak n adik2 yg len sampai bus stand..
kitorang minum2 dulu.. aku order abc..
then bile diorang sampai..
aku tak sempat abiskn.. tu yg cam kempunan..
(opss jap.. akak restoran baru mai antar order)

(gambar hiasan saje..)

tp takpe.. satu hari nanti..
aku pasti akan dapatkan abc superb special punyer..
eskrim 2-3 tingkat.. hehe
tp kt jb kat mane eh yg besh??
dulu aku selalu minum kat larkin (dkt2 ngan bomba)
skang tempat tu da takdela..

Dulu ms kecik aku tak penah mkn abc..
aku layan cendol jek..
satu hari ayah bawa aku minum abc kat majidee..
dek kerana tak penah minum abc..
aku boleh muntah sehendak2nye..
n esoknye terus demam + beguk..

Start tula aku tak suke abc..
tp tak taula kan time ngandung ni tingin plak nak minum abc..
rase berselera jek..

ade lg satu akunye kepingin..
Air Kelapa..

mmg sejak peknenkan Qis.. even tak peknen pun
aku suke giler ngan air kelapa..
tp utk peknen kalini..
aku still tak dapat air kelapa yg memuaskan kehendak tekak aku..
air kelapa tu biase.. cume isi kelapanye tu yg penting sekali..
selalu beli kelapa sebiji… dapat isi lembik.. cam hingus2 tuh..
alaahaai. aku nak isi yg banyak.. baru puas.. huhuhu…
bole kata lebey 5 biji kelapa yg aku minum dlm ms 2 bulan nih..
tp kelima-limanya hampeh.

Eh ade satu lg yg aku ske ngan kelapa..
tp aku lupa panggil ape..
korang tau tak..
klu kelapa tua yg leh parut tu..
bila belah tempurung.. ade benda putih bulat dlam dia..
ape ekk name dia..
dia klu kecik je sedap..
klu besar dia cam masam skit..
tupun aku da lame tak makan..

Dulu kecik2 aku tunggu depan kedai dolah (kedai runcit dlm kg)
time dia belah kelapa..
aku intai2 kot ade benda tu..
nanti aku mintakla.. hehehehe..

ingat balik kg this week..
nak mintak nenek aku carila…
cedap cedap..

Berbalik pasal sakit tekak nih..
abg kata buat ms skang kitorang xleh makan pedas2..
so 2-3 arini makan sup2 jek..
sebab klu makan pedas atau selain dr sup..
makanan tu akan rase pahit dan penyudahnya tak abis..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: yummy yummy :.. Bookmark the permalink.

3 Responses to keteringinan dan kepingin..

  1. shi3la says:

    haku pon suker air kelapa..kalo ari-ari minum air kelapa pon haku no hal…org cakap kalo tangah ngandung minum air kelapa selalu rambut anak akan jadik lebat dan hitam..ntah betul ntah idak..tapi maser ngandungkan Danial dolu haku memang suker minum air kelapa dan rambut Danial adalah sangat lebattt dan hitammmm…mungkin kebetulan ianyer betull..ntahhhhh haku pong tak tau…

  2. ct rahani says:

    abc sedap stkt nih mmg kt majidee tuh kak.. tp baru2 nih sy ader minum kt jalan kangkar tebrau.. leh tahan gak sedapnya.. lbh kurang yg majidee jer..air kelapa mmg sedap.. sy pun lupa apa nama yg putih tuh.. kecik2 dulu selalu gak makan.. klu ayah belah kelapa tua msti cari tuh.. kadang sampai berebut2 ngan adik.. adeh la nostalgia lak.. hehe..

  3. Yan says:

    shi3la – rambut anak lebat yer.. klu qis dulu ms baru lahir mmg lebat.. tp pastu gugur ler… smpai skang rambutnya halus2 aje.. ct.. hahah nostalgia eh.. ermm tula akakpun lupa ape ke name benda dlm kelapa tuh.. ekceli abc kt majidee tu kat ner ct?? akak tak sure yg akak p ms kekecik dulu same tak ngan tempat yg ct pegi.. tempat akak p tu berdepan dgn PO kg melayu majidee..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s