Dilema tinggal bersama ibu mertua – Part 2

Sebelum ni aku penah suarakan ape yg aku rasa
dilema yg aku alami berkenaan tinggal bersama mertua ni..
bole refer link ni klau sudi nak baca

Ekceli entri kalini bukanlah cerita tentang dilema aku tuh lagi..
tapi ade sedikit kesinambungan yg aku lupa nak ceritakan..

Mak, pak mertua serta adik badik ipar aku seme tak jadikpun tinggal ngan kitorang..
Masa dah diputuskan tarikh bile nak berpindah tu..
aku dan abg tertanya2 jugak..
jadik ke mereka tgl ngan kitorang..?
tp sorangpun tak nak bagi jawapan yg pasti..
masing2 jawap “nanti dulu….”
aku macam dapat rasa yg sebenarnye derangpun mengelak tgl ngan kitorang pasal takut aku tak selesa kot..

Akhirnya derang berpindah ke rumah flat..
10 orang disumbat dalam rumah yg agak sempit.
aku bukan tak kesian..
tp dah itu keputusan diorang..
apa yg kami leh bantu..
cume tumpangkan set sofa n set meja makan jek kat umah kitorang..
pasal umah flat tu dah konfem2 sendat..

Skang dah bulan 5..
means dah 2 bulan jugakla derang stay saner..

Then baru2 ni mak mintak aku n abg uruskan tentang pembelian rumah lain tuk diorang..
memandangkan aku ngan abg mmg ade buat partime jual-beli umah ni
so kami on jek
2 mgu lepas kami dah bawa tengok umah yg berpotensi..
mmg cantekla..
dah renovate siap..
kira mak n bapak mertua aku mmg berkenan abisla..
balik dari tengok uma tupun derang asik bercerita lg..
blum ape2.. derang dah setuju dah..

Tp sayang seribu kali sayang..
ejen umah merangkap member aku tu pg tadi call bitau yg uma tu ade problem..
problem pasal owner lame ade legal process..
dgn kata lain.. cam blacklist gitula..
kire takutla tengah jalan nanti.. sangkut plak proses pembelian umah tu..
sedey… sedey bayangkan perasaan mak & ayah mertua aku tula..
dah dapat umah yg ok.. ade pulak masalah lain timbul..

Doa aku lepas ni derang akan dapat rumah yg lagi baik dari tuh..
aku bukan harap ape sangat..
cume biarla derang idup selesa skit..
senang nak ke sekolah..
kesian dgn yg bongsu tu jek.. baru 10 tahun.. pempuan lak tuh..
skang ni dia pegi n balik sekolah.. naik bas awam..
dek kerana sekolah yg jauh..
klu berkawan takpe.. ni sorang2.. aku risau jgk tau..
mujurla skang dah ade kemudahan hp/..
bolehla mak berhubung dan pantau dia..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: Pertalian :.. Bookmark the permalink.

One Response to Dilema tinggal bersama ibu mertua – Part 2

  1. BUNGA says:

    iAllah.. mudah2an semuanya dipermudahkan Allah..🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s