Nak wat cucur udang tak reti.. kasiankn?

Tingin pulak tekak ni nak makan cucur udang…
tp bukan cam kat pasar malam skang ni..
cucur sebesar2 tidak.. udang sekor jek..
dahtu rangup2 plak..
tak minat haku..
aku ske yg kecik2 besar lekuk senduk tu..
tak rangup sangat..
shedapnyerrrrrrrrr..
kena lak ngan sos yg marvellous..

Kalau kat kg..
bulehla request ngan nenek aku..
takpun beli kat mane2 gerai kat kg..
kt bandar ni payah skit nak cari yg menepati selera..

So rasenye nak wat sendirila..
festime ni ntah jadi tah tidak..

Jom carik resepi dulu..

BAHAN UNTUK CUCUR🙂
250 g tepung gandum*
3/4 camca besar baking powder*
3/4 camca teh soda bikarbonate*(*gaul rata dan ayak)
300 ml air rebusan kepala+kulit udang
10 – 15 ekor udang
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit
30 g kuchai, dihiris
50 g taugeh, ramas sedikit

Bahan2 ni aku cilok dari blog cik mat
klu nak wat sosnyerpn ade sekali dlm tu amik dr chef wan ktanya..

Ni bagi resepi jek..
buat nanti dulu..
tunggu weken.. huhuhu…

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: yummy yummy :.. Bookmark the permalink.

5 Responses to Nak wat cucur udang tak reti.. kasiankn?

  1. kakyong says:

    yan,masak jgn tak masak..nanti tepek gambo kat blog…resepi kat belog che matgebu memang best… sennag nak followkakyong tunggu nak beli oven..pastu leh try nak buat muffin/cake bagai.. hahaha… suka benor berangan2..

  2. Ummi Hanie says:

    kak yan,hanie baru je masak cucur udang utk dinner tadi..hikss..lawak kan dinner lak mkn cucur udang..org wat breakfast ke,minum ptg ke…kalo dh triingin tu,lajuuu je kan :p

  3. i_sofia says:

    selamat masak ye.. nnti buat n3 resepi tu menjadi ke tak…

  4. Diamilikku says:

    kalau kat kedah..cucur udang makan ngan kuah kacang…sangat sedap dan marvelles

  5. CuTeMiUt78 says:

    eemmmm buat tau.. jgn tak buat.. nanti takut kempunan plak

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s