Menu waktu berpantang

Waktu berpantang ni makananpun kene pantang jugakkan.
Takleh makan pedas, takleh makan sejuk2, takleh makan yg berbisa. takleh makan sayur yg menjalar.

Menu aku waktu berpantang ni klu ikutkan hari2 same jek.
Makan nasi berlaukkan Ikan selar goreng (minyak skit jek)/bakar, dimakan bersama lada itam.
Lauk ikan selar masak singgang.
Sayur sawi masak air
Penah jugak makan ikan bilis yg ditumbuk dgn halia tp aku tak ske makan halia..

Kalau sarapan lak, menu feveret aku jemput2 lada itam nila

Korang ade tak menu2 len yg boleh dikongsi, so nanti bolehla aku mintak kat abg belikan bahan2nyer..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: yummy yummy :.. Bookmark the permalink.

12 Responses to Menu waktu berpantang

  1. Diamilikku says:

    kerabu daun pegaga…sangat sedap..tak yah letak apa2 pun…hiris daun pegaga..pastu campurkan lada hitam..campur air asam jawa..garam n gula sikit…letak lada hitam banyak2 pun takpe…kalau suka bawang letak bawang jugak…memangs angat menyelerakan…

  2. Tun_Teja says:

    teja masa pantang ari tu, ikan haruan goreng, ikan haruan goreng dan ikan haruan goreng.

  3. atty's says:

    kty masa pantang ..makan ikan ..masak lada itam..ayam masak lada itam ..sarapan ..biskut lemak cicah air kopi je..

  4. nieda says:

    selamat berpantang…

  5. i_sofia says:

    sofia sarapan, minum petang, supper :milo + biskut kering or roti. lunch & dinner pulak sup haruan. ari2 sup haruan. siap hirup2 sup tu punya la lapar nya.😀

  6. Mak Su says:

    cekodok lada itam? wow! tak pernah terfikir di kepala maksu ada cekodok perasa macam tu… best gaks kot

  7. MAMASYAZA says:

    menu berpantang akakpagi – milo cicah roti gardenialunch/dinner – ikan haruan n sup sayo sawislim beb lepas tu

  8. rynas says:

    selalu goreng ikan pastu masuk lada hitam dan bawang putih banyak2 bg berkuah sikit.

  9. Farra says:

    1) Ikan tenggiri/Ayam/Daging bakar-kunyit, halia, lada hitam , garam tumbuk dan dilumur atas barang basah tu, i suka sgttt! 2) Sayur-pegaga/jantung pisang – masak ngan sedikit santan, ditumbuk kunyit,lada hitam, garam..sedap jugaknnti i pantang no 4 ni nak letak la resipi n gambo kat blog..good idea yan!eh cekodok lada hitam itu i tak penah try la..next time boleh la

  10. dianafisa81 says:

    kite hari ke3 dah makan ayam golek..2 minggu dah makan udang goreng kunyit…tp tiap2 hari mesti ade lauk bening lobak putih…buat tambah susu.

  11. kakyong says:

    Yan,sayur sawi/lobak putih/karot – rebus jer.. baik utk tambah susu badan..kakyong lepas 1 minggu ayam/daging kakyong dah makan… janji masakan yg sesuai lah.. yg penting tetap makan seimbang… buah sunkist & anggur hitam…tak silap pija@sitisifir ada letak dlm entri blog dia koleksi masakan dlm pantang.. mungkin Yan ken godek2 la n3 FEb/marc dia kot…

  12. CuTeMiUt78 says:

    eemmm akak dulu mak akak buatkan sayur lobak putih masak air.. pastu makan ikan haruan bakar ngan lada itam.. makan lauk singgang ikan haruan.. kira masa akak tgh pantang tu.. mak akak masak best2 la..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s