Mak Bidan Moden

Salam semua..
Harini hari rabu yer..
adeh.. bila lama2 duk rumah ni mulalah lupa tarikh & hari..

Ok kelmarin aku dah cerita the whole journey waktu bersalin
& semalam aku cerita pasal alkesah lepas bersalin
arini kite continue pasal masa berurut pulak yer..

Hari kedua aku berpantang, pagi2 lg misi dah datang umah
terkejut jugak pasal abg lum inform lg pihak klinik hal bersalin aku
rupa2nye pihak hospital yg tepon diorang..
hahh camtula bagus takler aku merajuk cam dulu
dah tepon bitau klinik yg aku da bersalin
sampai ke sudah takde sorangpun misi terjongol ke rumah

Misi tu cek jaundis, tp time ni Adhwa ok takde jaundis
then dia cek luka epi aku.. seme pn katanya ok
klu misi dulu2 siap mandikan baby..
tp yg ni aku tengok takde pun.
setel dia mengisi rekod dia, then dia balik
laa… tu je?

Hari ketiga barulah mak bidan urut aku datang
aku & abg bajet bidan urut aku ni pangkat makcik2 or atleast akak2la kan
sekali ko yg datang….
awek cun!
Muda lagik.. bawah setahun dari aku..
tp dia pnye pengalaman urut orang bersalin ni dah dekat 8 tahun
coz dia buat ni since umur dia 22tahun.
Dia ikut kursus dari kementerian kesihatan..
Sambil2 tu dia wat partime-backup kt HSI (tmpat aku bersalin)
untuk urutan post natal..
tp time aku pas bersalin takde plak sesape offer tuk amik urutan tu..

Fes2 efa dtang dia cek jaundis pd Adhwa.
ada sikit.
so efa suh jemur baby kt matahari pg
bukan matahari tngahari yer..

ni efa tgh jemur Adhwa sambil nyusukan dia.
Pastu dia tolong mandikan Adhwa

Pastu sessi urutan & exercise (bole refer entri aku sblum2 ni cemane dia exercisekn Adhwa)

Lepas tu barulah aku diurut, ditungku dsbnyer..
Mujurla dia kata set bersalin yg aku beli (Air Mancur) ni bagus
berbanding produk2 len yg ade kat pasaran
Kire tak menyesal la aku beli Air Mancur..
even Efa sendiri masa pas bersalin guna produk Air Mancur.
Dia dah urut beribu2 customer dgn berbagai2 jenis produk tak kire yg mahal/murah.
tp bagi dia Air Mancur nila yg plg bagus.

3 hari berurut dgn dia mmg puasatilah..
orangnye pun sangat2 ramah
banyak betul cerita dia.. pengalaman dia..
banyak tips2 yg dia kongsikan dgn aku
banyak benda dia ajar kt aku
siap pesan klu ade masalah tentang baby ke ape ke.. call jek dia.. hp dia on 24jam..

About ummiabbiqisadhwa

aku.. ummi kepada sepasang cahayamata qis & adhwa. Berangan nak duduk rumah tapi belum cukup kaya untuk itu.
This entry was posted in .: aku punye hal :., .: Kisah dia dan mereka :.. Bookmark the permalink.

12 Responses to Mak Bidan Moden

  1. Ina Hashim says:

    berapa dia charge total sumer sekali ye?

  2. Ummi Eisya says:

    bagus gak dpt org muda ni..dia tinggal kat mane..brape charge..

  3. Farra says:

    eh bagusnyer dia mandikan bby skali!mak bidan kite mai urut je lps tu blah

  4. Yan says:

    kak ina – seme sekali RM190 ummi eisya – dia orang pasir gudang… farra – a'ah dia mandi, urut & exercisekn bby jugak.. mak bidan kite yg fes dulupn urut kite jek.. pastu abis

  5. Ina Hashim says:

    Yan,murahhhhnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakak aritu urut semata² pun RM150kalini survey2 yang urut,bengkung,tungku,mandi baby pun RM250 tauuu

  6. Diamilikku says:

    wow kellas akak bidan nih..hehehhehe…baguslah muda remaja tapi still berminat nak belajar ilmu2 mengurut nih..tak rugi pun….nih budak2 zaman skrg..keje nak carik keje2 yang glamer je

  7. dianafisa81 says:

    kite dulu urut dgn tungku je..baby dia tak usik…sehari RM30..tak kira la nak berapa hari pun..tetap RM30

  8. atty's says:

    fuh ..besh ar kan .muda lagi ade bakat mengurut..untung..

  9. Hezesuze says:

    pasni bleh arr ngurut sis lak…hehehehe

  10. kakyong says:

    Yan, kalo kat ipoh ni ade yg sediakn servis cam efa tu.. kakyong pun sanggaup nak bersalin lagi… best kalo ade org jaga & beri servis urutan cam tu… pakej brp hari tu YAn?adhwa dah pandai isap botol ya… Yan dah mula mengepam EBM ke?

  11. CuTeMiUt78 says:

    wah muda belia ya tukang urut ni..

  12. Yan says:

    kak ina.. murah ye.. RM190 tu sebnarnye dah termasuk transport.. dia cover seluruh jb tak silap yan.. juz beza kos transpot jela.. member2 dia yg same2 buat urutan ni charge lg mahal ade yg ikut jam. sekali datang urut saje RM360 sebab dia dah biase urut vip.Diamilikku.. betul jugak tu.. budak2 skang nak jadi penyanyi aje.. dia umur 22 dah minat nak belajar benda ni. pastu siap turunkan ilmu kat adik2, suami ngan mak dia sekali hehehe..ayan.. ok gak tu murah.. akak dulu nak mik urut jek.. tp dah pakej dia siap baby.. so kite ok jekla.. tengok2 bagus plak servisnye.. so Berbaloi2la hehekakty.. mmg untung kak.. lumayan deh.. dia sehari mmg packed jadual.. setiap hari pegi mengurut orang.. bukan urut kadang baby sakit angin pasang pun dia leh tolong..hezesuze.. hehehe buleh2kakyong.. yan rase ade sbnarnye kakyong.. cume kite je kena pandai carik.. yanpun men carik2 kat internet.. ade yg bg info.. terus yan kontek.. Alhamdulillah servis baik.. a'ah kak.. yan dah mengepam..kak rina.. muda belia.. cun melecun gitu.. hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s